Љубици и Анити шанса за нови живот

Малој Љубици Адамић трансплантација срца урађена 31. јула. Она ће у близини бечке АКХ болнице морати да буде најмање још две године. Недалеко од чувене клинике од новембра је и Анита Балаж, која чека одлуку о даљем лечењу. О деци у Бечу брине велики тим стручњака, на челу са Андреасом Цукерманом.

Екипа РТС-а била је у чувеној АКХ болници у Бечу. Претходних година тамо је неколико наших грађана добило шансу за нови и бољи живот. Трансплантацију срца у тој установи имале су Вања Пилиповић и Маријана Шево а нова плућа добио је Немања Алексић. Екипа РТС-а посетила је Љубицу Адамић, која је у јулу добила ново срце, и Аниту Балаж, која чека трансплантацију.

За два дана мала Љубица напуниће три године, а њени родитељи, браћа и сестре, припремају велику рођенданску прославу. Јер, пре тачно годину дана, Адамићи су у последњем тренутку стигли у Беч.

Стручњаци АКХ болнице уградили су јој две вештачке пумпе, и одлучили да је држе у вештачкој коми, а онда је свима остало само да се надају и чекају. И, онда је она, успела да скупи снагу и дочека ново срце.

Шиме Адамић, Љубичин отац каже да је трансплантација урађена 31. јула. "Надамо се да је ово добар случај, види се да је све како треба", каже Шиме. 

Љубица ће у близини АКХ болнице морати да буде најмање још две године.

Недалеко од чувене клинике од новембра је и Анита Балаж. Три пута недељно лекари проверавају како ради пумпа која јој је тада уграђена. Одлуку о томе како ће даље изгледати Анитино лечење, лекари АКХ болнице донеће крајем марта.

"Сада сам много боље, могу дуже да шетам, чак и пет шест сати, а пре нисам могла пет минута. Уградили су ми пумпу у срце и она ради уместо моје леве стране срца", прича Анита Балаж.

Ксенија Балаж, Анитина мајка рекла је да су Анити уградили срчану пумпу у нади да ће притисак у плућима да падне и да се плућа спасу и да се ради само транспланнтација срца.

"То ћемо знати крајем фебруара или почетком марта", каже Анитина мајка.

О нашој деци која у Бечу чекају трансплантацију, или им је урађена та интервенција, свакодневно брине велики тим стручњака, на челу са Андреасом Цукерманом, који је до сада учествовао у више од 1.000 трансплантација.

"Ја овде обучавам и младе стручњаке, и они годину дана само учествују у трансплантацијама и после прате пацијента, јер урадити интервенцију је само један сегмент, све после тога је много теже пошто се ништа не сме препустити случају", каже Андреас Цукерман, трансплантациони хирург у АКХ клиници.

Наш Клинички цента Србије и АКХ клинике у новембру су потписали уговор о сарадњи. Чека се и сагласност организације Еуротрансплант, јер је Аустрија њихова чланица, а онда ће бити прецизирано како ће се у будућности развијати програми трансплантације срца и плућа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије