Читај ми!

Николић и Додик на проби драме "Солунци говоре"

Председник Србије Томислав Николић и председник Републике Српске Милорад Додик присуствовали су првој проби документарне драме "Солунци говоре" у драматуршкој обради и режији Цисане Мурисидзе на позорници Академије уметности.

Студенти глуме академија уметности из Београда и Бања Луке одржали су прву пробу драме "Солунци говоре", којој су присуствовали председници Србије и Републике Српске Томислав Николић и Милорад Додик, а чији је циљ да оживи аутентична сведочења солунаца.

Реч је о документарној драми у којој се подсећа на дешавања у Првом светском рату у режији Цисане Мурусидзе, а која је део програма обележавања 100 година од почетка Великог рата.

Редитељка је поздрављајући председнике Србије и Републике Српске, који су покровитељи представе, приликом прве, читачке пробе у београдској Академији уметности рекла да се нада да ће ова генерација глумаца која учествује у представи успоставити духовну везу са младићима из Првог светског рата који су се борили за слободу и прошли голготу.

Како је указала, освртање на прошлост није потребно само ради прошлости већ да се успостави мост са традицијом која је за понос и дивљење.

"Покушаћу да две академије и причу Првог светског рата спојим кроз генерацијски сензибилитет младића који по годинама припадају тој генерацији младих солунаца, српских сељака, каплара, интелектуалаца", нагласила је редитељка.

Управо уметничким делима српски народ, како је истакла, треба да се бори против свих који желе да другачије протумаче српску историји и да претворе истину у лаж.

Глумац из Београда Стефан Ковачевић рекао је новинарима да је реч о лепом задатку који је стављен пред младе глумце који треба да дочарају аутентична сведочења.

Његов колега из Бања Луке Синиша Сушић нагласио је да му је, такође, част што има прилику да игра у таквом пројекту, посебно, јер је у питању сарадња Београда и Бања Луке.

"Верујем да ћемо направити добру причу, али ми као млади глумци имамо доста ентузијазма и воље да то урадимо најбоље", рекао је Сушић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије