Читај ми!

Николић: Не допуштамо ревизију историје

Низом манифестација у Србији се обележава Међународни дан сећања на жртве Холокауста. Поносни смо на нашу антифашистичку традицију и допринос сламању фашизма и нацизма, и нећемо допустити ревизију историје, поручио председник Томислав Николић на централној државној церемонији код споменика на Старом сајмишту.

У Србији се бројним манифестацијама обележава 27. јануар, Међународни дан сећања на жртве Холокауста. Председник Србије Томислав Николић предводио је централну државну комеморативну церемонију.

Церемонија је одржана код Споменика жртвама геноцида у Другом светском рату, који се налази у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту на Новом Београду. Председник Николић је уз пуне војне и државне почасти положио венац. 

"Поносни смо на нашу антифашистичку традицију и допринос сламању фашизма и нацизма у Другом светском рату и нећемо допустити ревизију историје и релативизацију ратних злочина", изјавио је Николић.

Рекао је да, као што је јеврејски народ био предмет стигматизовања, тако поједини историчари и политичари данас, потпомогнути медијима, покушавају да баце љагу на цео српски народ.

"Поједини историчари, потпомогнути светским медијима, кривицу за Први светски рат неаргументовано покушавају да свале на Србију. Данас више нема озбиљних истраживања и студија српске историје, па ни о Другом светском рату", рекао је Николић.

"Позивају нас да се оставимо историје, да је заборавимо, да се окренемо будућности. Не треба то да урадимо, зато што без историје нема будућности и зато што без историје не знамо ко смо и не можемо да градимо будућност", поручио је Николић.

Председник Србије је истакао да на злочине попут Холокауста стално треба подсећати.

"Чињеница да је највећи број криваца пронађен и осуђен не значи да и даље не треба да се сагледава оно што по свом карактеру и обиму јесте - један од највећих злочина против човечности у историји цивилизације", рекао је Николић.

Истакао је да у Србији до данас није начињен комплетан списак страдалих у Другом светском рату, а, како је навео, страдало је више од 16 одсто српског становништва на подручју некадашње Југославије. 

Централној државној церемонији одавања почасти присуствовали су преживели Холокауста, потомци жртава, некадашњи заточеници логора смрти у Другом светском рату, представници Савеза јеврејских општина Србије, Националног савета ромске националне мањине, министри Владе Србије, представници Града Београда, велики број представника дипломатског кора, удружења и грађани.

Венце на споменик положили су, поред Николића, и представници Јеврејске општине, Градске управе Београда и удружења која подсећају на страдања у Другом светском рату, као и амбасадор Израела у Србији Јозеф Леви.  

Леви је оценио да је морална обавеза свих цивилизованих људи, без обзира на то које су вероисповести, да се сећају тог "најтрагичнијег поглавља у историји човечанства".

Подсетио је да су Срби и Јевреји били жртве истог рата и на "исправној страни историје".

"Сматрам да је морална обавеза свих цивилизованих људи, било да су хришћани, муслимани, Јевреји или припадници неке друге вероисповести, да се сећају тог стравичног и најтрагичнијег поглавља у историји човечанства, када је на невероватан начин убијено на милионе мушкараца, жена и деце", изјавио је Леви.

На локалитету некадашњег логора у Топовским шупама, на Аутокоманди у Београду, одржан је комеморативни скуп.

Почаст жртвама Холокауста одали су државни секретар у Министарству културе и информисања Дејан Ристић, председник Савеза јеврејских општина Србије Рубен Фукс, секретар за културу Града Београда Владан Вукосављевић, председник Управног одбора Музеја жртава геноцида Његово преосвештенство епископ липљански Јован и други.

Министарка енергетике развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић изјавила је да би на Старом сајмишту требало подићи меморијални центар у оквиру којег би био изграђен музеј холокауста, као и музеј геноцида.

Поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста, у Историјском архиву Београда отворена је изложба "Београдски Јевреји - Живот и Холокауст".

У Београду се одржава и Прва међународна конференција под називом "Холокауст над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом светском рату" у организацији Факултета за пословне студије и право и Факултета за стратешки и оперативни менаџмент Универзитетa "Унион - Никола Тесла".

Новосадска Јеврејска општина обележила је Међународни дан сећања на жртве Холокауста комеморацијом и полагањем венаца на споменик палим жртвама од 1941. до 1945. на Јеврејском гробљу у Новом Саду.  

Међународни дан сећања на жртве Холокауста установиле су Уједињене нације 1. новембра 2005. године, а у спомен на 27. јануар 1945. године када су трупе Црвене армије ослободиле логор смрти "Аушвиц-Биркенау".

Овај дан сећања у Србији обележава се од 2006. године низом комеморативних, културних, образовних и научних програма.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара