Старо сајмиште претворити у Меморијални центар

Потребно је што пре место холокауста на Старом сајмишту претворити у Меморијални центар, уместо постојећег запуштеног простора, навела је Зорана Михајловић, поводом међународног Дана сећања на жртве холокауста.

На Старом Сајмишту, на којем се налазио Логор за Јевреје Земун и Прихватни логор, у којем је убијено више од 20.000 Јевреја, Срба и других из свих делова региона, важно је да се подсетимо тих злочина, али и да кажемо да морамо што пре ово место холокауста и злочина претворити у Меморијални центар, уместо постојећег запуштеног простора, навела је Зорана Михајловић, министарка енергетике и потпредседница СНС.

"Морамо створити центар који ће подсећати и учити о почињеним злочинима над недужним цивилима, политичким противницима", написала је Михајловићева на свом Фејсбук профилу поводом међународног Дана сећања на жртве холокауста.

Најважније од свега, истакла је она, у оквиру Меморијалног центра морамо подићи и посебан меморијал холокауста, због нарочитог значаја који ово место има за београдске и српске Јевреје. "Управо са овог места у смрт је отерано више од 6.000 жена, деце и старих Јевреја у монструозној мисији истребљења читавог народа".

"Ово мора постати место не само меморијализације, памћења већ и учења о поштовању националних, верских, политичких и свих других различитости - место на коме ће генерације учити о толеранцији.

Морамо обележити и нашу антифашистичку прошлост, као и улогу 'праведника', свих оних који су излагали своје животе како би помогли Јеврејима", истакла је Михајловићева.

Она је нагласила да је крајње време да се на националном нивоу донесе посебан закон о Меморијалном центру и уједине капацитети града Београда и Србије како би се достојанствено одужили жртвама, направили центар који ће сведочити о злочинима који се не смеју поновити, и што је најважније, помогли новим генерацијама да се довољно информишу о томе како се кроз мржњу стварају диктаторски, злочиначки режими.

Михајловић је цитирала једно писмо Хилде Дојч из овог логора, која је добровољно дошла у логор да помогне немоћнима.

Својој пријатељици која је на слободи Хилда пише: "Ти не знаш, као што ни ја нисам знала, шта то значи бити овде. Желим ти да никада не сазнаш".

"Не зна се датум смрти Хилде Дојч, али је сигурно да је и она страдала у злогласном гасном камиону, као и више од 6.000 жена и деце Јевреја. Управо због Хилдине жртве и храбрости, због свих жртава логора, морамо памтити, и наша је обавеза да овде направимо место на којем ћемо се сећати свакога дана, а не само када су пригодне годишњице", написала је Михајловићева.

"Странка коју представљам учиниће све да у што краћем периоду оствари оно што више од 60 година није направљено - да достојно буде обележено ово место", навела је Зорана Михајловић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара