Лекција из Сочија

Да радници из Србије убудуће не би доживели судбину оних из Сочија, постоје правила која морају да знају. На рад преко границе могу на два начина. Преко предузећа са представништвом у иностранству или агенције за запошљавање, али са лиценцом.

Најновији пример манипуласања нашим радницима у Сочију, покренуо је питање заштите оних који посао траже у иностранству. Радна експлоатација, као облик искоришћавања људи је у порасту, тврде упућени. То се посебно односи на раднике из Србије и земаља у окружењу. Разлог - неинформисаност радника, свесно упуштање у ризик, али и рад агенција за запошљавање мимо државе.

Да не би радили на црно, све мора да буде црно на бело! Али није увек тако. Да радници из Србије убудуће не би доживели судбину оних из Сочија, постоје правила која морају да знају. На рад преко границе могу на два начина. Преко предузећа са представништвом у иностранству или агенције за запошљавање, али са лиценцом.

Драгољуб Пеурача из Инспектората Министарства рада, запошљавања и социјалне политике каже да мора да се зна у коју државу се иде, којим пословима ће се бавити, мора да обавесте запосленог да имају смештај, исхрану, пут, мора да им се обезбеди радна дозвола.

Према његовим речима, на тај начин од Министарства рада добијају сагласност.

Међутим, многи нађу посао преко агенција које немају лиценцу или не поштују процедуру. Прошле године, само у Сочију, проблем је имало око 300 радника. Некима су послодавци и претили.

Елена Крсмановић из НВО "Астра" објашњава да се претње односе на то да уколико се буду жалили зато што се налазе у неадекватном смештају, што су принуђени да раде по 10 или 15 сати дневно, зато што немају довољно хране, немају довољно воде, биће пријављени полицији, имиграционим властима и имаће великих проблема.

Добра информисаност - то је оно што у миграционом центру Службе за запошљавање предлажу као превентивну меру. Ипак наглашавају да се наши радници, због сиромаштва, често свесно упуштају у ризик.

"Не може се отићи на рад у иностранство  а да се претходно у пасошу нема виза, односно радна дозвола. Она се добија на основу уговора о раду, односно понуде послодавца из иностранства и уз остала документа предаје се у амбасади", каже Невенка Добричић из  Миграционог центра Националне службе за запошљавање.

Србија са Немачком има споразум о запошљавању радника одређене струке. У ту земљу најчешће одлазе медицинске сестре, техничари и лекари.

"Професија лекара углавном не укључује некакве преваре или било шта у овом моменту бар да ми знамо. Најчешће лекари одлазе или преко Немачке и наше амбасаде, или директно у коминукацији са болницом којој шаљу радне биографије и добијају потврду да су запослени у тој болници", каже Татјана Радосављевић из Лекарске коморе Србије.

У последње две године, ниједна од 65 регистрованих агенција за запошљавање није поднела захтев Министарству рада за слање наших људи на рад на пример у Руску федерацију, иако није тајна да тамо масовно иду наши грађани.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара