Читај ми!

Супер дека донор

Из Тиршове најављују да им је циљ да у овој години отпочну и програм трансплантације јетре. Педесетшестогодишњег Душка Пејића у Дечјој клиници у Тиршовој зову супер дека, зато што је прошле године даровао бубрег седмогодишњој унуци Андреји.

У Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој у четвртак је урађена још једна трансплантација бубрега од живог сродног даваоца. И прималац и давалац органа се опорављају и лекари су задовољни постоперативним током.

Из те установе најављују да им је циљ да у овој години отпочну и програм трансплантације јетре.

Једног педесетшестогодишњака у Дечјој клиници у Тиршовој зову супер дека, зато што је бивши спортиста, зато што је одличног здравља, али пре свега јер је прошле године даровао бубрег седмогодишњој унуци Андреји.

Душко Пејић каже да су припреме трајале око осам месеци. "После трансплантације добро се осећам, срећан сам и поносан", каже Пејић.

Андреја је од рођења имала разних здравствениох проблема. На дијализу је ишла кратко, а онда су анализе показале да дека може да буде давалац. Родитељи нису желели да се девојчица појављује на телевизији, али супер дека нам је потврдио да се пола године после трансплантације она одлично осећа.

"Порука је да сви који могу да помпгу, то ураде, јел шта је мој живот у односу на дете. Девојчица је срећна", каже супер дека.  

Деца која морају на дијализу, поред апарата проводе сваког другог дана по неколико сати.

Немају сви малишани среће да неко од живих сродника може да им дарује бубрег, због чега је већини неопходан кадаверични давалац.

Директор Дечјке клинике у Тиршовој Зоран Радојичић каже да је врло важно да јавност буде обавештена о томе и да се и даље ради на унапређењу тог програма.

"Имамо одличну сарадњу са Ургентним центром и са остралим установама које раде трансплантације код одраслих пацијената, тако да у случају када имамо орган који је потребан детету, увек деца имају приритет", каже др Радојичић.

Из Тиршове најављују да им је циљ да у овој години отпочну и програм трансплантације јетре. У овом тренутку на усавршавању у Загребу је шесторо лекара.

"Мислим да постоји интересовање младих људи за тај програм, али и установа али и држава морају да нађу начин како да мотивиши људе да буду више укључени у тај програм", каже Радојичић.

У овом тренутку у Србији на трансплантацију бубрега, јетре, срца, плућа, рожњаче...чека око 2.000 људи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара