До возачке дозволе на кредит

После увођења нових правила, обука за возачки испит је поскупела за 20.000 до 40.000 динара. Места у ауто-школама сада има довољно, а скоро сви нуде кредите и одложено плаћање.

Од 900 ауто-школа у Србији, лиценцу за рад добило је 300. После увођења нових правила, обука за возачки испит је поскупела за 20.000 до 40.000 динара. Места у ауто-школама сада има довољно, а скоро сви нуде кредите и одложено плаћање. Међутим када раније обучавани кандидати положе, а они ће то чинити по старом и јефтнијем програму, поставља се питање колико ће уопште због материјалне ситуације бити кандидата.

Школе већином живе од полагања, тачније старих кандидата, који узимају и понеки допунски час, чија цена по новом иде и до 5.000 динара.

Цене обуке за Б категорију су од 50 до 80.000 динара када се све срачуна. За мотор је обука од 20 до 40.000 а слично кошта и преквалификација за Ц, Е и Д категорију уколико имате среће да на вашем подручју постоји школа која је лиценцирана за те категорије.

Спасоје Манојловић, власник ауто-школе каже да је одзив на полагање далеко мањи него прошлих година.

"Једва 20 кандиадта се скупи месечно. Два су разлога зашто је то тако пре свега лоша материјлана ситуација, и друго велики број кандидата који долазе из старог система обуке", каже Манојловић.

Ретко ко ће имати могућност да се обучава по овим новим, вишим ценама, кажу у Комитету за саобраћај, па ће млади прибегавати најнепопуларнијем систему а то је да возе без дозволе и обуке.

"Морају се и остали заинтресовани субјекти укључити у процес. На пример држава би требала да субвенцинише полгања јер је њој у интересу да има безбедне возаче", рекао је Милан Вујанић из Комитета за безбедност саобраћаја.

И поред веома амбициозног програма обуке и теорије и праксе, мотористи и даље имају недовољно стручну обуку где је инструктор у служби надзора над кандидатом без могућности да реагује у критичним ситуацијама.

"Мотористи имају двоструко лошију обуку од на пример возача аутомобила иако је њихова безбедност два пута мања него аутомобилиста", каже Окановић.

Добра вест у целој прици је и информација да они чија је ауто-школа изгубила лиценцу могу без трошкова прећи у школу која је има. Довољно је да имају исписницу и потврду о завршеној обуци или о неуспесном полагању они ће само платити поновну цену испсита за категорију коју желе.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара