Читај ми!

Дечје играонице раде без контроле

Ниједан власник дечје играонице у Србији није поднео захтев за контролу безбедности од 2008. године, нити је икада раније неко од њих кажњен због пропуста у раду, упозорио акредитовани контролор дечје опреме Марко Стојчић.

Поводом јучерашњег инцидента на Београдском сајму, акредитовани контролор дечје опреме Марко Стојчић рекао је да јавност у Србији реагује "тек кад се нешто деси" и нагласио да ниједан власник дечје играонице у Србији није поднео захтев за контролу безбедности од 2008. године, кад су нови стандарди ступили на снагу, нити је икада раније неко од њих кажњен због пропуста у раду.

Коментаришући догађај у коме је четворо деце лакше повређено кад се преврнуо тобоган на надувавање, Стојчић је за РТС рекао да је осетио "ужасан бес" кад је то чуо, јер се такве незгоде понављају иако имамо све предуслове да их спречимо.

Утврдили смо да је ситуација можда и најбоља код дечјих играоница за спољну употребу. У случају дечјих играоница, којих је, према проценама, око 500, ни једна једина никад није поднела захтев за контролу безбедности, иако је јасно дефинисано који стандарди и одредбе морају да се задовоље и ко треба да изда дозволу, изјавио је Стојчић.

Објаснио је да за ову врсту опреме, која обухвата дечја игралишта за спољну употребу у парковима, дечје играонице, забавне паркове и аква-паркове, у Србији постоје стандарди који су усклађени са европским.

"Важећи стандард у нашој земљи ослања се на Закон о општој безбедности производа и предвиђа обавезу сваког ко је инвеститор и ко управља неким добром за јавну употребу, да га редовно контролише", изјавио је Стојчић.

Подсетио је да постоји јасна процедура према којој орган локалне власти не сме да изда дозволу за постављање било ког објекта за дечју игру ако претходно није издат сертификат о безбедности.

Кад је у питању тобоган који се јуче преврнуо током хуманитарне манифестације "Авантура на Београдском сајму", Стојчић је рекао да је власник требало да се придржава стандарда о безбедности из 2008. који подразумева обавезну годишњу и дневну контролу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара