Читај ми!

Француски орден за Наташу Вучковић

Председници Одбора Скупштине Србије за европске интеграције Наташи Вучковић уручен француски орден Националног реда за заслуге у рангу витеза. Србија ступа на пут на коме ће се за неколико година прикључити ЕУ, рекао француски амбасадор Франсоа Гзавије Денио, уручујући орден Вучковићевој.

Француски амбасадор у Београду Франсоа Гзавије Денио уручио је вечерас орден Националног реда за заслуге у рангу витеза председници Одбора Скупштине Србије за европске интеграције Наташи Вучковић.

Денио је одао признање њеном ангажовању на приближавању Француске и Србије, на приближавању Србије Европској унији и личном залагању у корист заједничких вредности.

"Србија ступа управо у овом тренутку на пут на коме ће се за неколико година прикључити породици којој природно припада, Европској унији. Она то дугује управо људима као што сте Ви", рекао је француски амбасадор уручујући орден Наташи Вучковић.

Денио је подсетио на њен животни пут који, како је рекао, далеко од тога да је на завршетку, али чији су рана зрелост и богатство навели француске власти да је одликују.

Оценио је да именовање Вучковићеве на место председнице Одбора за европске интеграције, које је подржала већина странака у одлучујућем тренутку за европски пут Србије, добро осликава поверење које имају у њу како њени политички пријатељи тако и политички противници у скупштинском дому.

Француски амбасадор је, између осталог, подсетио да је Вучковић била потпредседница Парламентарне скупштине Савета Европе, где је радила у служби европског пута Србије и да је председавала групом пријатеља Француске у парламенту од 2008. до 2012. године.

Захваливши председнику Француске на великој части која јој је указана и амбасадору на речима, Вучковићева је изјавила да ово одликовање сматра признањем средине у којој је живела и која ју је инспирисала.

Вучковићева је изразила захвалност и својим родитељима, оцу адвокату и мајци која је професор француског језика, који су се као француски стипендисти упознали у Нансију и увек неговали франкофону културу.

"Ово је велико признање за све оно што смо радили у парламенту, у напору да Србију приближимо демократској, уређеној Европи, да нашим саговорницима у Француској приближимо на прави начин и наше проблеме и да им покажемо са колико смо жеље и воље усредсређени на то да се приближимо модерним земљама чланицама ЕУ", изјавила је Вучковићева.

"Ово признање и много обавезује да наставимо све оне процесе које смо започели, да Србију доведемо до чланства у ЕУ, да француска искуства примењујемо овде са већим жаром и посвећеношћу и да изградимо широко поље слободе и људских права и оно што нам сигурно Француска може дати као пример, а то су чврсте институције", истакла је Вучковићева.

Према њеним речима, ово је велико признање и свим оним људима који су свих ових година и деценија допринели очувању традиције француско-српског пријатељства и доброг разумевања, као и генерацијама наставника и професора који су годинама неговали љубав према француском језику и култури.

"Мислим да у сваком оваквом признању постоји много признања за друштво и оно што чини неко окружење у коме се сваки појединац који, стицајем околности, такво једно признање понесе заправо развио и радио", закључила је Вучковићева.

Пријему поводом уручивања ордена присустовали су бројни званичници Демократске странке, међу којима председник те странке Драган Ђилас, председник Политичког савета ДС Драгољуб Мићуновић, посланик Ненад Константиновић, председница Фонда за политичку изуизетност Соња Лихт, књижевница и редитељка Вида Огњеновић, глумац Предраг Мики Манојловић и други.

Орден Националног реда за посебне заслуге у рангу витеза један је од најзначајнијих француских ордена и не додељује се често, већ само за посебне заслуге, а додељује се од 1958. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара