Читај ми!

Уредба угрозила рад геронтодомаћица

Због Уредбе Владе која ограничава пријем радника у јавним предузећима, онемогућено запошљавање геронтодомаћица. Само у општини Лучане више од стотину корисника остало без помоћи у кући. До решења проблема геронтодомаћице у Драгачеву ће волонтирати.

Центри за социјални рад неће више моћи да запошљавају геронтодомаћице, због Уредбе Владе која ограничава пријем радника у јавним предузећима и службама. Уместо годишњих уговора, центри могу да ангажују раднике за ту услугу до четири месеца годишње. Без помоћи у кући само у општини Лучани остало је више од стотину корисника.

Из локалног буџета прошле године финансиран је рад десет геронтодомаћица које су у Лучанима и драгачевским селима помагале старим и болесним.

Корисник услуге Ранислав Николић каже да је био задовљан улугом геронтодомаћице. Дођу, донесу ми храну, коју сам наручио и мало поразговарају са мном, каже Николић.

И за ову годину новца у општинском буџету има, али не и законског основа за ангажовање геронтодомаћица.

"Имајући у виду да је наша општина једна мања општина, да нема развијен невладин сектор, нема таквих удружења, једино услугу може да пружи центар за социјални рад, за сада", каже директор Центра за социјални рад Лучани, Стана Протић.

Државни секретар ресорног министарства Бранкица Јанковић рекла је да иако је услуга локалног карактера, помоћ у решавању проблема због Закона о буџетском систему, Центри за социјални рад могу да очекују од министарства.

До превазилажења административног проблема, геронтодомаћице у Драгачеву ће волонтирати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара