Читај ми!

Штрајк упозорења због закона о раду

Како би изразили незадовољство због Предлога измена и допуна закона о раду, репрезентативни синдикати СССС и УГС "Независност" организовали једносатни штрајк упозорења.

Представници Савеза самосталних синдиката Србије и Уједињених гранских синдиката "Независност" организовали су једносатни штрајк упозорења како би изразили незадовољство предложеним изменама и допунама закона о раду.

Штрајк је организован на радним местима у предузећима и установама широм Србије. У штрајку је учествовало више од 530.000 радника, а синдикати су оценили да никада нису били тако уједињени.

Неки од синдиката који су се придружили штрајку су независни синдикат полиције, синдикат пољопривреде, технике и дуванске индустрије, синдикат хемије и неметала, синдикат металаца, синдикат индустрије, енергије и рударства.

Председник СССС Љубиша Орбовић рекао је на конференцији за новинаре да је штрајк одржан у 90 одсто предузећа у Србији, у којима је запослено 950.000 људи, а на протестима је учествовало 530.000 радника, док су остали били у процесима производње.

"Захвалио бих се (минстру привреде Саши) Радуловићу ујединитељу, овакав успех није постигао ниједан министар у историји Србије", рекао је Орбовић.

Према његовим речима протест је имао велики одјек и у региону, истичући да су добили подршку свих синдиката из бивших југословенских република, који сматрају да ће Закон о раду који буде усвојен у Србији, бити усвојен и у осталим земљама региона.

Орбовић је рекао да данас нису штрајковала само јавна предузећа у Србији, већ су им се придружила и предузећа у приватном сектору.

Како је истакао, у неким градовима Србије, штрајкачи су изашли и на улице и тргове, изражавајући своје незадоивољство, иако то није била идеја организатора.

Председник УГС Независност Бранислав Чанак истакао је да је било благих и оштрих притисака на раднике да не учествују у штрајку, наводећи да су поједини послодавци тврдили како не постоје услови за штрајк јер је закон повучен.

Чанак је као пример "дивљег притиска" на раднике навео данашње "малтретирање радника" од стране инспекције рада у медијској кући Мађар со.

"Данас је тамо банула инспекција рада, испитивајући синдикате што су се окупили, тражили печат, инспектор рада има право да утврди само да ли је штрајк по закону и ништа више, а не да проверава уплате исплате, када је основан синдикат и број чланова, то је само шиканирање", оценио је Чанак.

Потпредседник УГС Независност Александар Титовић навео је још један пример оштрог притиска на раднике у Пошти Србије, наводећи да је Пошта добила саопштење из Министарства привреде да се за време штрајка мора поштовати минимум процеса рада, али да то тумачење није било у складу са законом, додајући да су послодавци претили радницима да ће добити отказ уколико не испоштују минимум процеса рада, али су радници ипак показали јединство и учествовали у штрајку.

Штрајку упозорења придружиле су се и радници компанија "ПКБ", "Имлек", "Фриком", "Књаз Милош", "Бабми", "Данубиус", "Фијат" и друге.

И 90 одсто здравствених установа у Србији подржало је штрајк упозорења, као и 105 предузећа из области хемије и неметала Србије.

Синдикати су се сложили у захтевима да министар привреде Саша Радуловић треба да понуди оставку или да буде смењен.

Они очекују да ће се у наредном периоду формирати радна група, када ће се радити на доношењу новог Закона о раду.

Штрајк је одржан и у установама и предузећима у Јагодини, Ђуприји, Параћину и Чачку и Горњем МИлановцу. Штрајковали су и радници у Суботици, али је штрајк у већини предузећа искоришћен за информисање радника о најновијим актуелностима у вези са овим законским документима.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се