Читај ми!

Мала матура, нови тест и непознати задаци

Осмаци ће ове године по четврти пут полагати завршни испит. Као и претходних година у априлу или мају ће имати пробни испит, а ових дана се очекују и збирке за припрему. Од ове године полагаће се и комбиновани тест, а сва питања на испиту ће бити непозната.

По четврти пут, осмаци ће ове године полагати завршни испит, такозвану малу матуру, а новина је што ће се ове године, поред матерњег језика и математике, полагати и комбиновани тест који ће обухватити питања из биологије, географије, историје, хемије и физике. Сва питања на испиту ће бити непозната.

Мали матуранти ће пре завршног испита, у априлу или мају имати такозвани пробни тест, када ће моћи да виде услове у којима ће полагати завршни испит. За сва три теста припремаће се из збирки, које би требало ових дана да се нађу у продаји. Све три збирке ће коштати 560 динара.

Из Завода за вредновање квалитета у образовању и васпитању кажу да су знање и вештине које се испитује на завршном испиту прецизно описани стандардима за крај обавезног образовања и да су ти стандарди махом са основног ниво, тако да садржај збирки ђацима не би требало да буде непознат.

"Све се то већ налази у наставном плану и програму и у уџбеницима, тако да сви задаци су негде већ виђени у некој збирци, на крају неке лекције. Мислим да ће све то ученицима бити познато", рекао је Срђан Вербић из Завода.

Како каже, од ове године на тестовима неће бити ниједан од задатака из збирке које би ученици могли да науче напамет, већ ће бити сличних задатака.

Говорећи о разлици овог и досадашњих полагања завршног испита, Велбић каже да је главна разлика у трећој збирци, из природних и друштвених наука, то јест комбиновани тест који прошлих година није постојао.

Збирке из математике и матерњег језика су измењена и допуњена издања и разлика је у неких стотинак задатака.

Ова три теста ће бити исти као и претходних година, 20 питања и задатака на сваком тесту. Следеће године ће број питања на комбинованом тесту бити 40, јер је, како кажу, потребно да тај тест садржи већи број задатака.

Тестови ће се полагати на српском језику и језику националних мањина, а то су су албански, бугарски, румунски, мађарски, хрватски, русински, словачки. Тестова на босанском неће бити ове године.

Матуранти су на претходном завршном испиту из матетматике најлошије урадили области алгебру и функције, а из српског језика најлошији резултати су били из области граматике, лексике и народног и књижевног језика.

Ове информације би могле да користе садашњим осмацима, јер би баш на ове области требало да обрате пажњу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво