Кућни затвор као алтернативна санкција

Новим законским решењима, кућни затвор ће бити уведен у законски систем Србије као један од алтернативних санкција, најавио министар Никола Селаковић. Ванзаводске казне представљају будућност кривичног система у свету, а Србија у томе заостаје за развијеним европским државама, каже Селаковић.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић најавио је да ће кућни затвор, као једна од алтернативних санкција, бити уведен новим законским решењима и у систем извршења санкција у Србији.

Селаковић је са челницима девет градова и општина у Србији потписао Меморандум о оснивању нових канцеларија за алтернативне санкције.

"Отварање ових канцеларија доприноси правној једнакости грађана, уштедама у државном буџету и бољој рехабилитацији, односно ресоцијализацији осуђеника", рекао је Селаковић новинарима у Влади Србије након потписивања споразума.

Министар је оценио да оснивање канцеларија у Прокупљу, Неготину, Врању, Зајечару, Крушевцу, Пироту, Новом Пазару, Краљеву и Јагодини представља "изузетно важан и неизоставан део" реформе правосудног система, која је неопходна ради придруживања Србије Европској унији.

Он је истакао да ванзаводске казне, попут друштвено корисног рада, представљају будућност кривичног система у свету, али да Србија у том пољу заостаје за развијеним европским државама, у којима се између две трећине и три четвртине казни "извршава на алтернативни начин".

"То је циљ и идеал коме морамо да тежимо у раду и нешто на чему прво морамо да ојачамо своју инфраструктуру. Та инфраструктура јесу управо канцеларије и повереници који у њима раде", додао је министар.

Како је најавио, до краја ове године у сваком седишту Вишег суда у Србији биће отворена канцеларија за ванзаводске казне, што је две године пре рока прописаног Стратегијом за развој алтернативних санкција.

Селаковић је подсетио да су канцеларије недавно отворене у Пожаревцу, Смедереву и Сремској Митровици, а следеће недеље биће отворена и у Зрењанину.

"У неколико градова, као што су Лесковац, Панчево, Ужице и Чачак спровели смо све оно што је било до Управе за извршење кривичних санкција, дакле радно ангажовање повереника. Оно што је остало од обавеза јесте на локалним самоуправама", рекао је министар правде.

Додао је да ће новим Законом о извршењу кривичних санкција бити предвиђена могућност кућног затвора, и навео да Министарство правде и државне управе почиње рад у 2014. години са "још амбициознијим, значајнијим и већим задацима".

Потписивању меморандума присуствовали су и начелник Управе за извршење кривичних санкција при Министарству правде Милан Стевовић и председница Одељења за третман и алтернативне санкције те управе Душанка Гарић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво