Читај ми!

Алкохоличари већ у шеснаестој

Расте број младих који завршавају у хитним службама због претераног коришћења алкохола. Истраживања показују да чак сваки четврти шеснаестогодишњак редовно конзумира алкохол, а сваки шести становник је алкохоличар.

У Србији алармантно расте број младих који завршавају у хитним службама због претераног коришћења алкохола. Две трећине адолесцената је своје прво пиће попило у просеку са 13 и по година, а прво опијање имали су између 15. и 17. године.

Спуштање границе потенцијалних алкохоличара на 13,5 година треба да озбиљно забрине пре свега родитеље, јер што се алкохол раније проба, могућност да постане зависник је много већа.

Један од пацијената у Специјалној болници за болести зависности каже да је почео да пије алкохол још у основној школи. "Касније је то прешло на викендашко пијење - и сад се, тренутно, лечим од алкохола", каже он.

Други пацијент је први контакт са алкохолом имао на екскурзији са 13 година. "Последње две до три године пио сам на послу и фирма ме је условила - тако да сам дошао овде, у ову установу. Можда је и пре требало да дођем", каже пацијент.

Према истраживању Института "Батут", чак сваки четврти шеснаестогодишњак редовно конзумира алкохол, а сваки шести становник Србије је алкохоличар.

Разлози за конзумирање алкохола код малолетника су различити, од тешког емотивног стања до притисака средине.

Директор Специјалне болнице за болести зависности доктор Александар Вујошевић истиче да су бројни разлози због којих млади посежу за алкохолом. 

"То је рани период одрастања, адолесценција је буран период када се зрелост и незрелост некако смењују. И то је време када млади људи стално имају проблеме... Неуспех код девојке, неуспех у школи, свађа са родитељима, па се веома често посеже за алкохолом по наговору некога ко већ има искуства с тим пијењем, да ће му то помоћи и да ће му олакшати муке, смањити напетост, анксиозност, ту тугу која га у том тренутку окупира", објашњава Вујошевић.

Многи и не знају да алкохол тешко оштећује нервни систем, јетру, желудац, срце, озбиљно ремети психичко здравље, вишеструко умањује могућност за рад и учење.

Директор болнице "Доктор Лаза Лазаревић" Милутин Ненадовић каже да је потребно јасно предочити детету да је конзумирање алкохола грешка, да никако није за подршку.

"Ради се у ствари о помагању адолесценту да изабере здрав модел свог понашања и живљења као свој, а не наметнут. Овде сам против репресивног става или кажњавања", истиче Ненадовић.

Родитељи често негирају постојање проблема. Стручњаци, међутим, наводе да је благовремена превенција најбоље решење. У више од 50 одсто случајева алкохоличар потиче из породице у којој је већ било таквих проблема, а свега осам одсто алкохоличара прихвата лечење.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара