Читај ми!

Годишњица Новосадске рације

У Новом Саду обележава се 72 године од рације током које су мађарске власти ликвидирале неколико хиљада Срба, Рома и Јевреја. Догађај ће бити обележен у организацији града и верских заједница, рекао градоначелник Милош Вучевић.

Новосадска рација један је од натрагичнијих догађаја у историји Новог Сада и град ће заједно са Српском православном црквом, односно Епархијом бачком и јеврејском општином обележити тај трагични датум, изјавио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Вучевић је на конференцији за новинаре истакао да се, док је он на месту градоначелника, никада више неће доводити у питање одлука градске власти да помен жртвама буде обележен у јединственом духу, уз сарадњу Епархије бачке, Јеврејске општине и Града Новог Сада.

"Посебно ми је задовољство што је Нови Сад партнер са Епархијом бачком и Јеврејском општином и што ћемо, као и претходне, и ове године на достојанствен начин обележити тај немили догађај, који представља један од најтрагичнијих датума у историји Новог Сада", рекао је Вучевић.

Председник Организационог одбора за обележавање годишњице Новосадске рације Мирослав Илић изложио је детаље везане за обележавање 72-годишњице трагичног догађаја, који се одиграо од 21. до 23. јануара 1942. године, а у којем је страдало неколико хиљада цивила.

Према његовим речима, централни програм обележавања Новосадске рације почеће у четвртак, 23. јануара, у 12 сати на Кеју жртава рације код споменика "Породица". Присутнима ће се обратити градоначелник Милош Вучевић, након чега ће епископ бачки Иринеј служити помен жртвама рације, да би након тога уследио и јеврејски комеморативни верски обред који ће одржати Исак Асиел.

"Делегације ће затим положити венце на споменик "Породица" у присуству амбасадора Мађарске и Израела, а са брода речне ратне флотиле биће спуштени венци у Дунав", рекао је Илић и позвао суграђане да присуствују и помену код спомен плоче на новосадској плажи "Штранд".

Протонамесник Владан Симић је у име Епархије бачке истакао да ће Организациони одбор у наредном периоду имати и додатне активности, првенствено везане за едукацију суграђана о рацији.

Председник Јеврејске општине Нови Сад Горан Леви казао да је важно што се ове године тај трагични догађај обележава уз јединство Града и верских заједница, јер се тиме према палим жртвама "показују сва жаљења и одаје почаст".

По речима Левија, најважније да младе генерације знају шта се десило током Новосадске рације и да се тако нешто више никада не понови.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво