Читај ми!

Радници из Сочија стигли у Београд

Више од сто радника који су у Сочију боравили без радне дозволе враћени су у Србију чартер-летом. Влада Србије послала авион по раднике.

Радници из Србије и БиХ који су у Сочију радили без дозвола, допутовали су вечерас специјалним летом у Београд. 

Влада Србије одлучила је да раднике чартер-летом хитно врати из Русије. Раднике су дочекали представници министарства грађевине, рада и спољних послова. Обезбедили су, објашњавају, повратак свим радницима који су им се јавили. Немају информација колико њих то није учинило.

"Немамо таквих сазнања, занмо да је двоје радника остало на сопствену одговорност, немамо сазнања да је неко остао тамо, а да до сада није ступио у контакт са нашом амбасадом", рекла је Снежана Јанковић из Министарства спољних послова.

Отишли су са великим надама, а вратили се са горким искуством. До Русије су путовали дуже од 3 дана, аутобусом. Посао је уговарала или агенција или особа коју најчешће знају само по имену.

"Радили смо 2,5 месеца, преварени смо, добијали смо мало пара, лоши услови, очајни, једва смо издржали. Обећавали су нам све оно што нисмо добили, нормалне услове пре свега, хигијену, све ништа нисмо имали", рекао је један од радника.

Како кажу, били су без купатила, спавали на чему су се снашли - на даскама и жицама.

Као и услови живота, плата је такође боље звучала у Србији. Обећавано је и по 1.300 евра, исплаћено пет пута мање.

"Хиљаду рубаља ти је 2.500 динара, прерачунај, није ни 250 евра", испричао је један од радника.

За све путнике из Сочија, који вечерас не буду могли да наставе пут до својих градова у Србији и БиХ, обезбеђен је смештај у хотелу "Славија" у Београду, где ће преноћити, а сутрадан наставити пут. 

Авион "Ер Србије" је одлетео из Београда за Сочи нешто после 15 часова, а слетео је у Београд у 21.36. 

Раднике су на чартер лет "Ер Србија" из Сочија испратили амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић и конзул Милан Живковић.

Поводом привођења радника у Сочију, власник чачанске агенције "Хеј ју" Душан Кукић рекао је да је само посредовао приликом проналажења радне снаге, а да су радници уговор потписали са државном руском фирмом "Олимп строј" као извођачем радова.

Према његовим речима, сви ангажовани су били у обавези да се придржавају уговора којим су регулисана њихова права и обавезе.

Група од око 100 радника из Србије и 18 из БиХ радили су без неопходних докумената и у Русију су дошли само са туристичким визама.

"Био сам посредник у контакту између радника и руске фирме, а једини мој прекршај је то што немам лиценцу за упослене који ће ићи ван земље", навео је Кукић у изјави Танјугу.

Кукић наглашава да никог није водио у Русију на рад истичући да је уговор потписан између сваког упосленог и фирме "Олимп строј".

"У уговорима стоји да је свим ангажованима обезбеђен превоз, смештај, храна и колико ће бити плаћени. О условима у којима раде не могу ништа да знам са три хиљаде километара удаљености", истакао је Кукић.

Радницима је пут платила компанија која их је упослила, а Кукић је, како напомиње, свакодневно у контакту са тамошњим пословођом који је спона између запослених и предузећа "Олимп строј".

"Пословођа је био у обавези да води рачуна о радницима како би се редовно исплаћивали", закључио је Кукић.

У Србији постоји 65 агенција за посредовање за раду у иностранству које имају дозволе Министарства рада. Од 2012. године, тврде у том министарству, ниједна им се није обратила како би добила сагласност Министарства.

"Уколико је било агенција које су људе слали на рад у иностранство, а нису имали лиценцу, или уколико су злоупотребили лиценцу, Министарство рада ће таквим агенцијама лиценцу одузети и предузети све што је у складу са законом предузети", каже Драгољуб Пеурача из Инспекције рада.

Драма грађевинара у руском граду Сочију кулминирала је у петак када је њих тридесетак приведено јер нису имали радне дозволе. Њима је истекао рок од месец дана за туристички боравак у том граду, а нису имали ни новац, јер плате за посао који су обављали, по свему судећи на црно, нису добили.

Руска Федерална миграциона служба протеклих дана је извршила темељну контролу боравка свих страних радника због предстојећих Олимпијских игара и привела на саслушање све раднике који нису имали важеће дозволе.

Министарство спољних послова је отворило посебну телефонску линију на којој породице радника могу добити информације - до 22 часа могу се јавити на број 011/306-8142, а након тога на број телефона дежурне службе 011/306-8615.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво