Почела настава на босанском језику

У четири средње школе у Новом Пазару, Сјеници и Тутину почела припремна настава на босанском језику. Министарство дало сагласност да се припремна настава спроведе током другог полугодишта у складу са законом. Из Бошњачког националног већа тврде да ће настава бити одржана у пуном обиму.

Припремна настава на босанском језику иводи се од понедељка у четири средње школе у Новом Пазару, Сјеници и Тутину. Министарство просвете, науке и технолошког развоја дало је сагласност да се припремна настава спроведе током другог полугодишта ове школске године у складу са законом, стоји у саопштењу тог министарства.

И док директор новопазарске гимназије није од министарства добио упутства о начину спровођења наставе на босанском језику, из Бошњачког националног већа тврде да ће настава бити одржана у пуном обиму.

Како је од министарства просвете стигло само саопштење о одржавању припремне наставе, директор гимназије Зоран Милосављевић није могао да прецизира како ће се настава изводити.

"Ако је то еквивалент припремној настави која је била прошле године, онда би то значило да ће четири одељења у гимназији имати наставу на босанском језику до краја школске године али задржавајући четири часа српског језика с обзиром да следеће године неће слушати наставу на босанком језику", каже  Милосављевић.

Професор Елијас Реброња, који је задужен за спровођење програма наставе на босанском језику у гимназији каже да су, како је назива, огледна настава одржана прошле године и настава која је почела у другом полугодишту другачије. Уџбеници и наставно особље су обезбеђени.

Реброња додаје да ће уколико се на време припреме план и програм, челници прве године који сада слушају наставу на босанском језику то ће  моћи и следеће школске године.

У Бошњачком националном већу истичу да ће настава бити одржана у пуном обиму, и да се термин припремна настава више односи на  административне проблеме.

"Уопште не постоји ни потреба ни начин да се поново реши припремна настава, ствар је термниолошке интерпретације у смислу саопштење из министарства", каже Есад Џуџевић, председник Бошњачког националног већа.

За сада је познато да ће припремна настава на босанском језику бити извођена до краја ове школске године. Међутим, нико није могао да прецизира, како ће се настава на босанском језику одвијати од наредне школске године.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се