Читај ми!

Могућа депортација радника из Сочија

Према руским законима, они који раде без дозволе могу да буду новчано кажњени и депортовани из Русије. Амбасада Србије у Москви тражи решење за 33 српска радника, који се налазе у миграционом притвору у Сочију.

Амбасада Србије у Москви тражи решење за 33 српска радника, притворена у Сочију, јер нису имала неопходна документа за боравак и рад. Конзул Милан Живковић је разговарао са Федералном миграционом службом која је и привела наше раднике. Радници су у миграционом притвору, а са породицама контактирају мобилним телефонима.

Према руским законима, они који раде без дозволе могу да буду новчано кажњени и депортовани из Русије. Из наше амбасаде у Москви кажу да и сутра настављају разговоре, а да радници и њихове породице, могу током 24 часа да им се обрате за помоћ.

Поједини грађевински радници из Србије, њих око 50, још памте лоша искуства из Сочија из новембра 2012. године.

"Ја заступам 55 људи пред Вишем судом у Чачку, али нажалост морам да кажем да још увек није почео судски поступак, није још подигнута оптужница. Надам се да ће бити ускоро", каже адвокат Милан Станојевић.

Једна од агенција која посредује између послодаваца у Сочију и српских радника је чачанска "Хеј ју". Више од половине радника који су посао нашли преко те агенције вратило се кући. Преосталих 30 радника, према речима пословође, налазе се на објектима, али су забринути јер су им одузети пасоши.

"Они се тренутно налазе тамо у згради где смо радили и чекају да ујутру дође полиција по њих. Они траже по пасошима да се ти људи јаве. Све што су давали авансе по мало, то је све њима подељено, а ово што су дужни - дужни су, и то је то", рекао је у телефонском разговору пословођа на грађевинском објекту у Сочију и истакао да су забринути што не могу "да се врате кући као људи".

Власник агенције "Хеј ју" Душко Кукућ тврди да међу радницима нема ухапшених и да се ускоро очекује и њихов повратак.

"Обавеза агенције је да проналази послове, било где и да спаја послодвца и радника. Послодавац мора да да минимум гаранције за радника. Радник са мном не потписује никакав уговор, уговор потписује са послодавцем", каже Кукић.

У Србији је у 2012. и 2013. основано око 60 таквих агенција, али преко њих није отишао ниједан запослени.

"Када запослени оду у иностранство преко агенције, а да агенција притом није обавестила о томе Министарство рада и социјалне политике, Министарство је дужно да по сазнањима и прикупљеним информацијама истим агенцијама укине лиценцу за обављање такве делатности" каже Драгољуб Пеурача, директор Републичке инспекције рада.

Из Министарства рада најављују контролу агенција за посредовање. Саветују раднике да се, уколико имају проблема са посредницима, обрате дипломатско-конзуларним предстваништвима и Министарству унутрашњих послова Србије.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво