Читај ми!

Сочи, оштре казне за рад на црно

Српски радици у Сочију који нису добили радне дозволе, нису ангажовани од стране "Путева Ужице". Грађавинарима прете депортација и оштре казне. Ресорна министарства две земље раде на закључивању споразума, који би инспекцији рада у Русији омогућио да реагује по пријави из Србије и обрнуто.

Сезонски радиници у Сочију, који нису имали потребна документа, немају никакве везе са онима које су ангажовали "Путеви Ужице" и њихови подизвођачи. За рад на црно, грађевинарима прете депортација и оштре казне.

Понуду да раде у Сочију, група нишких грађевинара пре шест месеци прихватила је јер им је обећано да ће радне дозволе добити чим стигну у Русију. Посла је било, али радних дозвола и редовних зарада није. Успели су да се врате у Србију, туже власника фирме из Лајковца, која је у међувремену угашена.

Сатница је била договорена да буде од пет па на више долара, међутим било је два, три, четири, како ти одреди бригадир, каже радник из Ниша, Зоран Рајковић.

Његов колега Зоран Илић напомиње да је доста људи радило на црно, без папира и додаје да су због тога хапшени и плаћали казне.

Од српских фирми, у Сочију највише раде "Путеви Ужице". То предузеће истиче да је укупан број радника које су ангажовали у последње четири године, био око десет хиљада.

Према наводима Путева Ужице, од тог броја свега 20 одсто је ангажовано преко подизвођача.

Комапнија истиче да се у свим случајевима настојало да се осигурају редовне исплате радницима, чак и тамо где су ангажовани подизвођачи избегли да изврше своје обавезе према радницима.

Министарства рада Србије и Русије раде на закључивању споразума, који би инспекцији рада у Русији, на пример, омогућио да реагује по пријави из Србије и обрнуто.

"Уколико послодавац из Србије ангажује запослене у иностранству дужан је да све законске обавезе према запосленом испуни. Ако се то не деси, судови за прекршај покренуће поступак против послодавца", напомиње директор Републичке инспекције рада Драгољуб Пеурача.

Драконске казне за раднике на црно

Руски прописи и тамошњи инспектори, тврде предузетници, врло су строги. Они који буду ухваћени да раде без дозволе, не могу избећи казну.

У случају да се деси да наши радници немају радне дозволе ми морамо да платимо казне у вредности од 30 до 40 хиљада долара за једног радника, каже Љубомир Ћурчић из „Колер строја"

Представници синдиката грађевине траже да се уведе централни регистар сви фирми, са бројем запослених радника, али и њиховим ћерка-фирмама у иностранству.

"Уколико држава има намеру да уреди грађевинарство, мора увести у ред и истражити све фирме које послују у иностранству, а имају везе са Србијом, поготову оне које воде наше раднике тамо", сматра Жељко Веселиновић из Синдиката "Слога".

Из Министарства грађевине најављују разговоре са представницима грађевинских фирми.

Фирме "машна-ташна" добијају милионске послове, а немају раднике. Сада се појављују ти радници на црно и зато треба појачати инспекцијски надзор, истиче ресорни министар Велимир Илић.

Због спорних уговора, Национална служба за запошљавање одбила је велики број захтева агенција које посредују у ангажовању наших радника за рад на градилиштима по свету. Ако посредници не обезбеде радне дозволе одмах, надлежни упозоравају да је то први сигнал могуће злоупотребе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара