Читај ми!

Друштво судија: Објавити одлуку о Вучинићу

Високи савет судства треба да објави образложену одлуку по којој је притужба судије Владимира Вучинића одбијена као неоснована, сматра Друштво судија. Одлуку донео орган чија је већина чланова својим радом довела у питање легитимитет и кредибилитет ВСС-а.

Друштво судија саопштило је да очекује да Високи савет судства објави образложену одлуку по којој је притужба судије Посебног одељења за организовани криминал Владимира Вучинића, једногласно одбијена као неоснована.

Притужбу је поднео ВСС против Вишег суда у Београду ради заштите права да суди независно. 

Они наводе и да су о овој одлуци сазнали из медија, те зато траже да се она објави како би јавност имала "прецизнији увид у ову ситуацију без преседана".

"Посебно због тога што је одлуку донео орган чија је већина чланова својим радом у последње три године довела у питање легитимитет и кредибилитет Високог савета судства", наводи се у саопштењу.

Високи савет судства одбацио је приговор Вучинића да је на њега вршен притисак због одлуке да оптуженом председнику "Делта холдинга" Мирославу Мишковићу привремено врати пасош ради путовања у Лондон.

Судија Вучинић је крајем прошле године поднео приговор, тврдећи да је због своје одлуке да Мишковићу привремено врати пасош имао расправу са вршиоцем дужности председника Вишег суда Александром Степановићем, што сматра притиском на своју независност.

Степановић је раније у изјави за Танјуг негирао да је на Вучинића вршен било какав притисак, ни у случају Мишковића, нити у било ком другом предмету.

Вучинићу је, такође, одлуком председника Апелационог суда у Београду прошле седмице одбијен приговор на одлуку да према Годишњем распореду у Вишем суду у Београду за 2014. више не обавља дужност председника Посебног одељења за организовани криминал.

Виши суд саопштио је да се не ради о смени, већ да му је дужност престала у складу са Законом о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, корупције и других посебно тешких кривичних дела и новим годишњим распоредом послова у том суду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара