Читај ми!

Олакшице за "вечите студенте"

Како би се "вечитим студентима" омогућило да лакше заврше студије у законском року, Министарство просвете најавило повећање броја рокова или увођење посебне наставе. Залагање Министарства биће усмерено ка томе да им олакша и обезбеди да студије заврше по закону, каже министар Томислав Јовановић.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја најавило је да ће предузети мере - повећање броја рокова или увођење посебне наставе, како би се "вечитим студентима" омогућило да лакше заврше студије у законском року.

Министар Томислав Јовановић најавио је да ће у току дана факултетима бити поново прослеђена препорука да попишу студенте који су факултет уписали пре 2005. године, како би се знало колико их има и на којим годинама, а којима би се повећањем броја рокова и ваннаставним активностима помогло да заврше студије до краја године.

"Залагање Министарства биће усмерено ка томе да им се олакша и обезбеди да заврше студије по закону. Ниједан студент неће бити оштећен, али они који не желе да више наставе студије нека се изјасне, да се не води да имамо баласт студија", рекао је Јовановић новинарима након конференције посвећене конкурсу "Кош за још".

Он је истакао да је већ упућен допис свим факултетима да помогну, односно да сваки понаособ направи анализу из којих разлога и колико има студената који су обухваћени законом, по којем би требало да им престане студирање.

Према његовим речима, неопходно је да се види колики је број тих студената и како да им се обезбеди наставак студирања.

Он је истакао да је једна од могућности повећање броја рокова, док је друга увођење посебне наставе за студенте.

"Убеђен сам да ћемо са том акцијом обезбедити да до краја године највећи број њих заврши студије, а онај мали број студената,који не заврши факултет, то реши у своју корист, а не штету", каже Јовановић.

Истиче да му је драго што је студентска асоцијација почетком године покренула акцију решавања тог питања и што нису чекали септембар или крај године и изнуђено решење.

Министар је указао на то да је улога сваке државе, па и Министарства просвете, да стимулише добре студенте и да образовање буде ефикасније и брже.

"Оријентација према средњим вредностима, а посебно према лошим студентима, није успела у Европи и свету. Наш задатак је да скратимо дужину трајања студирања", рекао је Јовановић.

Крајњи рок до када би "вечити студенти" могли да дипломирају је 30. септембар. Ако до тада школовање не приведу крају, студије им пропадају. Поједине студентске организације упутиле су Министарству захтев за поновно продужење рока.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво