Читај ми!

Шта кочи увођење јединственог броја 112

Јединствен телефонски број за хитне случајеве 112 упркос најавама још увек није уведен. Позивањем тог броја требало би да истовремено могу да се добију полиција, ватрогасци и хитна помоћ. Пројекат постоји, али недостају средства за реализацију, кажу надлежни.

Прошло је пет година од најаве да ће и у Србији бити уведен јединствен телефонски број за хитне случајеве - 112, који постоји у свим земљама Европске уније, а чијим позивањем се истовремено могу добити све три службе за хитне интервенције - полиција, ватрогасци и хитна помоћ. Пројекат постоји, али недостају средства за реализацију.

Човек који је хтео да помогне повређенима у саобраћајној нерећи у Сврљигу звао је хитну помоћ, али је упућен на другу амбуланту која покрива тај крај. Међутим, шестоцифрен број у паници није запамтио.

Покушаји увођења броја 112 за хитне позиве у случају саобраћајних несрећа, поплава, пожара и других природних непогода трају годинама. Једна од карика у пружању помоћи грађанима су тимови хитне помоћи.

Портпаролка Хитне помоћи Нада Мацура каже да грађани могу да позову и 011 194 за информацију која је хитна помоћ најближа.

"Тако да наш лекар може да сачека, да може да запише или евентуално да понови више пута јер су још увек ти бројеви у мањим местима, мањим хитним помоћима седмоцифрени", објашњава Мацура.

Систем 112 пружа брже и ефиксаније реаговање, не само хитне помоћи, ватрогасаца и спасилачких јединица, већ и полиције и осталих служби које се баве заштитом грађана.

Запослени у оперативном центру доносили би одлуку коју службу послати на лице места. На тај начин, верује се, повећала би се шанса за спас угрожених.

"Имате једну могућност да се куд и камо ефикасније и брже реагује. У сваком тренутку знате место на којем се лице које је угрожено налази, знате које су најближе екипе које могу да пруже помоћ и то пратите на једном систему који је јако користан и моћан", Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

Главни разлог неувођења тог система у Србији јесте недостатак новца. Раније је одбачен један од предлога МУП-а, да се новац обезбеди финансирањем са пет или седам динара месечно преко телефонског рачуна.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић каже да је цела логистика припремљена.

"Међутим, за то је потребно неколико десетина милиона евра и једноставно чекамо прилику како да ухватимо у буџету та средства да бисмо могли ту ствар да доведемо до краја", рекао је Дачић.

Увођење јединственог система за хитне позиве 112 у складу је са Законом о ванредним ситуацијама. Број за хитне службе у Хрватској уведен је 2005. године, осам година пре учлањења у ЕУ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво