Читај ми!

Палијативна нега за најтеже пацијенте

У плану је отварање првог центра за палијативно збрињавање пацијената у Србији. У палијативним јединицама најтежи пацијенти добијају стручну помоћ, негу и топлу реч. Око 20.000 породица у Србији има неизлечиво болесног члана, тако да потребе за овом врстом неге постоје.

Само шест установа у Србији има постеље за најтеже пацијенте. Потребе су нажалост, далеко веће. Процена је да око 20.000 породица има у кући неизлечиво болесног члана.

Некада болест доноси тешке, исцрпљујуће и неиздрживе болове који могу да трају недељама, а пацијенти су неретко тада препуштени сами себи.

Пацијентима су често због страха неприхватљиве дијагнозе као што је карцином са више метастаза.

"Ухватила ме је паника и ја сам се затворила. Надам се да ће многи ово чути и отићи где треба. Ја сам се затворила овде, удаљавала сам се да не бих морала да одговарам на питања зашто ми је све лошије, зашто не могу да дишем, зашто сам смршала, зашто тешко говорим и колико ми је лоше", каже Биљана Степанов.

Палијативне јединице су место у којима најтежи пацијенти добијају стручну помоћ, негу и топлу реч. Међутим, ових јединица за сада нема довољно. А и оне које постоје, имају проблеме.

"Нисмо нити условно нити капацитетом, нити кадровски постпуно испунили се стандарде да би било боље", каже шефица Онкологије са палијативном негом у Ваљеву Весна Бановић.

Према њеним речима, шест пацијената који су на палијативној нези немају комфор и комодите.

Доктор Мирослав Сретеновић из Чачка истиче да тамо постоје проблеми схватања о томе који су пацијенту предодређени за ту врсту лечења, али каже да се нада да ће ти проблеми бити решени.

Србија има и хуманитарну организацију ,која девет година бесплатно брине о најтежим онколошким болесницима. Они успевају да збрину свега десет одсто тих пацијената у престоници.

"Оно што јесте битно је укључити невладин сектор, оснажити га, али га улкључити и у пружање услуга на нивоу Србије. И то не само путем професионалних услуга него и кроз хуманитарну помоћ", каже Мијодраг Богићевћ из организације „Белхоспис".

У плану је отварање првог центра за палијативно збрињавање, а уколико буду усвојене измене Закона о здравственој заштити, биће укључен и приватни сектор, невладине организације и удружења.

До сада је едуковано 1.400 здравствених радника, набављена су 143 возила за домове здравља за превоз најтежих болесника. До 2015. године 28 градова добиће јединице за палијативно збрињавање.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво