Читај ми!

Потписан споразум са Европолом

Србија потписала оперативни споразум са Европолом о стратешкој сарадњи, који ће омогућити размену података и учешће српске полиције у оперативним акцијама у Европи. Сарадња са међународним институцијама има велики значај уочи почетка преговора о приступању ЕУ, рекао премијер и министар полиције Ивица Дачић.

Премијер Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић и директор Европола Роб Вејнрајт потписали су Оперативни споразум Србије и те организације полицијских органа чланица ЕУ, чиме је Србији омогућено да размењује податке са европским полицијама и буде део оперативних акција у борби против криминала.

Како су након састанка и потписивања споразума објаснили Дачић и Вејнрајт, данашње потписивање је доказ да је Србија својим капацитетима и резултатима достигла ниво који јој омогућава да буде саставни део различитих комуникационих канала и оперативних акција које Европол спроводи са другим државама чланицама ЕУ.

Према Дачићевим речима, Србија ће од данас у Хагу, где је седиште Европола, имати официра за везу који ће представљати један од комуникационих канала са европском полицијом, што ће омогућити размену информација које су од кључног значаја за полицијску сарадњу и борбу против свих облика криминалитета.

"Успели смо да завршимо све оно што је пред нас постављено. Успоставили смо сигурну линију комуникације. Притом, уз учешће и државних органа и независних тела која се баве заштитом података о личности, трудили смо се да сва решења која предлажемо поштују потребу безбедности полицијске комуникације и њихове заштите од криминалних група, а с друге стране, да буду заштићени подаци о личности грађана Србије", објаснио је Дачић.

Дачић је подсетио да је српска полиција до сада сарађивала са Европолом "по позиву" приликом сузбијања миграције, фалсификовања новца и платних картица, трговине наркотицима, крађе моторних возила...

Истакао је и да је данашњи споразум веома важан јер сарадња Србије са међународним институцијама има велики значај уочи почетка преговора о приступању ЕУ.

"Србија је остварила веома значајне резултате у борби против криминала и корупције и, заједно са напретком у дијалогу са Приштином, то су била два велика плуса које је ЕУ препознала као велики разлог за позитивну одлуку за отпочињање преговора за приступање.

Како је додао, наставак који је предвиђен за прву половину фебруара, обележиће долазак експертске групе која ће после увида у стање поглавља 23 и 24, дати препоруке шта треба да се уради како би се преговори у та два поглавља отворили.

Дачић је навео да је задовољан јер је Србија дошла до краја прве мапе пута, али да је тај крај само знак за нови почетак, односно почетак нове сарадње која ће бити базирана на много ширим могућностима и капацитетима.

"Што их више искористимо, то ће несумњиво дати још боље резултате када је реч о ефектима у борби против организованог криминала и корупције, али и безбедности, борби против тероризма и других ризика који прете грађанима и државама у Европи", рекао је Дачић.

Директор Европола Роб Вејнрајт данашње потписивање је оценио као веома значајно с аспекта историјски важних односа између Србије у ЕУ.

"Потписивањем овог споразума Србија се придружила породици европских народа који се боре против организованог криминала на ефикаснији начин. Србија ће од данас узети пуно учешће у оперативном раду централне европске полицијске службе, која је главна и задужена за борбу против организованог криминала и тероризма у ЕУ", рекао је Вејнрајт.

Како је додао, Србија ће од данас размењивати оперативне обавештајне податке са чланицама Европола, али и бити партнер у борби против најопаснијих криминалаца и криминалних група које дејствују у Европи.

"Ово значи да су од данас много безбеднији грађани Европе и грађани Србије, који могу да се радују светлијој будућности", закључио је Вејнрајт.

Европол је организација полицијских органа држава чланица Европске уније, а циљ јој је да допринесе акцијама полиције и правосудних органа чланица ЕУ у борби против организованог криминала и тероризма.

Та организација са државама које нису чланице ЕУ и међународним организацијама закључује уговоре о сарадњи на стратешком и оперативном нивоу.

Одељење Министарства унутрашњих послова Србије за послове Европола још од 2009. континуирано размењује информације које се односе на извршење кривичних дела, податке о рутама кријумчара или особа умешаних у кривична дела, форензичке полицијске методе и истражне поступке, методе обуке службеника, криминалистичко-обавештајне аналитичке методе...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво