Читај ми!

Оружари против отпуштања

Синидикати "Заставе оружјa", "Првог партизана" и "Прве искре" упозорили Владу да сy без инвестиција и запошљавања на рубу гашења. Противе се идеји да се број запослених у одбрамбеној индустрији смањи за 10 одсто до краја године.

Синдикати три фабрике војне индустрије незадовољни су због најава из Министарства одбране Србије о смањењу броја запослених у одбрамбеној индустрији за 10 одсто до краја године.

Синидикати "Заставе оружје" из Крагујевца, "Првог партизана" из Ужица и "Прве искре" из Барича упозорили су у саопштењу ће се без инвестиција и запошљавања нових радника та предузећа наћи на рубу гашења.

Оцењено је да је неумесно и неутемељено поређење одбрамбене индустрије с јавним сектором и оцена министра одбране Небојше Родића да та врста индустрије не може да буде привилегована.

Наводи се да су предузећа наменске индустрије окренута иностраном тржишту и да бележе стални раст извоза који се мери десетинама милиона долара.

"Фабрике одбрамбене индустрије Србије нису буџетске и од 2001. године су отпустиле око 10.000 радника, док је јавни сектор од тада нарастао на невероватних 700.000 упослених", пише у саопштењу.

Синдикати подсећају да је у већини фабрика одбрамбене индустрије просечна старост радника 50 година и 25 година радног стажа.

"Одлазак великог броја високостручних и искусних радника довео је до тога да данас у многим предузећима организовање производње представља прави подухват на технологијама и застарелој опреми која потиче из друге половине прошлог века", наводи се у саопштењу.

Синдикати подсећају да иако фабрике вапе за новим инвестицијама, није испуњено ни обећање бившег министра одбране Александра Вучића дато прошле године да ће се у одбрамбену индустрију уложити 75 милиона евра, кроз повољне кредитне линије.

Синдикалне организације фабрика из Крагујевца, Ужица и Барича поручују да се та предузећа морају заштитити од лоших намера представника власти, а чије изјаве не иду у прилог стабилизацији већ дуже време нарушених односа између фабрика, њихових радника и званичника у министарствима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво