Читај ми!

Сарадња Министарства одбране и РТС-а

Потписан Протокол о сарадњи Министарства одбране и РТС-а. Протокол дефинише односе две институције у медијском праћењу активности Војске и Министарства. Споразум предвиђа наставак дугогодишње успешне сарадње у реализацији документарних и наставних филмова, емисија и серија, размену стручне помоћи и промоцију заједничких пројеката.

В. д. генералног директора РТС-а Никола Мирков и министар одбране Небојша Родић потписали су протокол о сарадњи између РТС-а и Министарства одбране.

Споразум предвиђа наставак дугогодишње сарадње у реализацији програма, размену стручне помоћи и промоцију заједничких пројеката. Посебно се бави сарадњом у снимању и емитовању емисије "Дозволите" и активностима које ће систем одбране спроводити током обележавања стогодишњице Првог светског рата.

Протокол представља круну вишедеценијске сарадње и успешних пројеката двеју кућа, попут снимања филмова о Милунки Савић и стогодишњици ратног војног ваздухопловства, преноса обележавања Дана Војске Србије, промоције нових потпоручника, два аеро-митинга.

Према речима министра одбране, Војска Србије и РТС треба у будућности да буду препознатљиви симболи српског народа и да Србија данас, али и у оном времену које долази, треба да буде јака као у прошлости.

"У времену које јесте и које долази Србија треба да буде онаква каква је била пре скоро 100 година - самостална, као Србија која има своју гордост, поноситост, која је умела да буде и најборбенија и најблагороднија. Србија треба да буде таква и у будућности", поручио је Родић.

Мирков је истакао да данашње потписивање протокола о сарадњи није само формални чин, већ да има много већи значај јер Војска Србије данас представља "чувара тековина које су угроженије него икада до сада".

"Та сећања су изложена канонади кривотворених чињеница из иностранства, лажних научних интерпретација и неретко злом намером према народу који војска представља. Стогодишњица Великог рата позива нас да се суочимо са сопственим заборавом и нехајем према својим великим прецима", сматра Мирков.

Према његовим речима, спознавањем мотива с којим је српски народ класно и идеолошки хрлио у бој против надмоћног непријатеља није само враћање дуга према њима, већ и према себи и својим потомцима.

Мирков је истакао да се родољубље не исказује само херојским подвизима и животом, већ да га треба досегнути и упознавањем себе, знањем своје историје, саосећањем, емпатијом, честитим радом, трпељивошћу, толеранцијом и солидарношћу.

"Зато ову спрегу наше војске и наше куће не доживљавам само као природну упућеност двеју институција, већ очекујем да учинак надмаши наше намере и садржај папира који је испред нас", закључио је Мирков.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара