Читај ми!

Патријарх и Мали о проблемима цркве

О решавању проблема Цркве на подручју Београда, разговоарли патријарх Иринје и председник Привременог већа престонице Синиша Мали. До краја седмице биће формирана радна група која ће на томе радити, рекао Мали.

Патријарх српски Иринеј и председник привременог органа Београда Синиша Мали разговарали су о решавању проблема Цркве на подручју Београда, а до краја седмице биће формирана радна група која ће на томе радити.

На састанку у Патријаршији разговарало се и о могућности да се земни остаци Николе Тесле из музеја посвећеног том научнику изместе у Храм светог Саве. Тема разговора биле су и локације за изградњу нових цркава на подручју Београда и патријаршијској библиотеци.

"Црква има неколико проблема које не може сама да реши и зато смо данас имали састанак да изнесемо те проблеме и да видимо како и на који начин да их решимо - како би то било од користи за цркву и за државу", рекао је патријарх Танјугу након састанка, који је трајао око сат времена.

Прецизирао да је реч о локацијама за цркве, као и трајном решењу питања патријаршијске библиотеке која је, додао је смештена у неусловном простору.

"То више личи на депо него на бибилиотеку", рекао је патријарх.

Патријарх је навео и да се црква залаже да се земни остаци познатог научника сахране у Храму светог Саве.

"Разговарали смо о споменику и полагању земних остатака Николе Тесле и о нашем предлогу и ставу цркве да је најпогодније да то велико име буде поред личности и Храма светог Саве и Карађорђевог споменика - да ту дође и Никола Тесла као представник науке", рекао је патријарх.

"То је став цркве, надамо се да ће наићи на разумевање", додао је патријарх.

Председник привременог већа Синиша Мали најавио је да ће до краја седмице бити формирана радна група која ће се бавити питањима у вези са проблемима града Београда и цркве.

Мали је прецизирао да је углавном реч о питањима везаним за урбанизам, катастар и да ће градска управа настојати да их реши у што краћем року.

"На састанку, који ћемо у четвртак имати са представницима цркве, биће познати детаљи и дефинисаћемо главне активности и направити прецизнији план", рекао је Мали.

Члан привременог већа Никола Никодијевић такође је рекао да ће у наредним данима Привремени орган почети решавање проблема који годинама и деценијама тиште и СПЦ и Београд, као и да ће њихово решавање имати значај не само за цркву и град, већ и земљу и историјско наслеђе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара