Читај ми!

Уочи дочека Српске нове године

У Србији је готово све спремно за дочек Нове године по јулијанском календару или Српске нове године. Славиће се на градским трговима, у ресторанима, а они који су се уморили од славља током протеклих празника - у својим домовима.

За дочек Нове године по јулијанском календару углавном је све спремно. Додуше, скромније него 31. децембра. Неки ће славити на градским трговима, неки у ресторанима, а они који су се уморили од славља током протеклих празника - у својим домовима.

После готово десет година, Пироћанци ће Српску нову годину дочекати уз ватромет, трубаче и домаће бендове на градском тргу. За организован дочек за своје грађане одлучили су се и у Новом Саду, Јагодини, Крушевцу, Звечану, Косовској Митровици.

Иако су током протеклих празника грађани додатно истањили новчанике, многима не недостаје воље и расположења за још један дочек, сходно могућностима.

Угоститељи су спремни, места у ресторанима су углавном распродата, а цене у клубовима и ресторанима ниже су него 31. децембра.

Угоститељ Душица Халас каже да се гости традиционално дочекују са храном, врућом ракијом, песмом и трубачима.

Крушевачки угоститељи кажу да је интересовање слабије него прошле године, али се надају да ће то да се промени последњег дана. Гостима, како кажу, нуде добру забаву, добар оркестар, добру храну и велику лутрију.

Верица Макевић из ресторана "Три шешира" каже да очекују велики број странаца, као и веселу атмосферу.

Дејан Филиповић, угоститељ ресторана "Фонтана конак" у Јагодини, каже да и 13. увече раде као и сваког дана, и додаје да људи зову, долазе породично и с пријатељима.

У Београду нема организованог дочека, али су у граду одлучили да ове године обрадују најмлађе. На платоу испред Скупштине града, моћи ће да уживају уз дечје песме, представе, да се друже са кловновима, аниматорима, витезовима, спортистима.

"Имаћемо школу сликања и цртања, за прављење фигурица од глине, штандове са фудбалским клубовима Црвена звезда, Партизан, ОФК Београд. Цео дан на штандовима ће бити спортисти", каже Тијана Маљуковић.

Дечји цртежи посвећени Београду које донесу од куће или нацртају на лицу места, биће изложени у Скупштини града, а приход од њихове продаје на аукцији, намењен је неком од домова за децу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара