Читај ми!

Ужице, изградња цевовода по плану

У Ужицу одржан први састанак Радне групе за праћење активности обезбеђивања исправне воде за пиће у том граду. Изградња цевовода биће завршена у планираном року до 25. јануара, уколико временски услови то буду дозвољавали, рекао је министар регионалног развоја Игор Мировић.

Министар регионалног развоја и локалне самоуправе Игор Мировић, који предводи радну групу за праћење обезбеђивања исправне воде за пиће у Ужицу, одржао је први састанак у овом граду, у коме се од 26. децембра због загађења алгама у акумулацији Врутци, вода из градског водовода не користи за пиће и припремање хране.

После састанка, чланови радне групе, коју чине представници седам министарстава, обишли су и Сушичка врела, где је почела изградња нове водоводне мреже, којом ће се градски водовод повезати са овим извориштем.

Наша улога је да координирамо, помогнемо и финансирамо радове на новом водозахвату са Сушичких врела, како би грађани Ужица што пре добили пијаћу воду, изјавио је министар регионалног развоја и локалне самоуправе Игор Мировић.

"Захваљујући максималном ангажовању Војске Србије и свих министарстава, изградња цевовода биће завршена у планираном року до 25.јануара, уколико временски услови то буду дозвољавали", рекао је Мировић.

Министар грађевине и урбанизма Велимир Илић, који је, такође, присуствовао данашњем састанку координационог тима, најавио је да ће и ово министарство помоћи изградњу цевовода са 20 милиона динара.

"Влада Србије је већ определила 20 милиона динара из буџета, а остатак до 900 хиљада евра, колико је процењено да ће коштати израда овог цевовода, обезбедиће се из будзетске резерве", рекао је Илић и нагласио да се паралелно ради одговарајућа документација за добијање грађевинских дозвола за цевовод, што је у ванредним ситуацијама могуће по српском закону.

Министар Игор Мировић истакао је да су се многе фирме из целе Србије јавиле са жељом да помогну у реализацији овог посла, али је процена да за тим нема потребе, јер је, како је навео, динамика посла таква да ће у највећој могућој мери бити испоштован рок.

Мировић је нагласио да је Координациони тим сугерисао градској управи да умање јануарске рачуне за воду Ужичанима.

"Градско веће ће наредних дана донети одлуку да рачуни за воду у јануару буду умањени бар за 50 одсто, али се мора водити рачуна да се не угрози ни рад Водовода", рекао је градоначелник Ужица Саша Милошевић.

Мировић је најавио да ће се, паралелно са изградњоим цевовода, која је приоритет, радити и на плановима за санацију бране Врутци.

"Посебна радна група која ће се бавити само санацијом састаће се 15. јануара. Сачињаваће је најстручнији људи из те области у Србији и они ће урадити план санације бране и акумулације Врутци", рекао је Мировић.

Мића Мићић из ужичког "Јединства", које изводи радове заједно са Војском Србије на изградњи цевовода од Сушичких врела до Ужица, уверавао је Координациони тим да радови теку по планираној динамици.

"На градилишту је ангажовано 70 радника и допремљено је 1,3 километра цеви. Од понедељка почињемо пуном паром са радом, а дневно ће се постављати 200 метара цеви", рекао је Мићић.

Током данашњег обиласка радова на Сушичком врелу припаднике Војске Србије посетили су и министар одбране Небојша Родић и начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић.

Влада Србије је на последњој седници определила 20 милиона динара за изградњу цевовода и још 10 милиона динара за потребе Војске Србије, која заједно са ужичком фирмом "Јединство" изводи радове.

Према речима помоћника градоначелника у Ваљеву Селимира Манојловића, Ваљевци су данас помогли Ужичанима са око 1,3 километра цеви за цевовод од Златибора до Ужица како би се решио проблем водоснабдевања тог града.

Манојловић је за агенцију Бета рекао да је то део залиха специјалних цеви из Турске којима се гради регионални цевовод од Фабрике воде Градског водовода на Пећини ка Лајковцу и Лазаревцу, односно Мионици, у оквиру будућег хидросистема Ровни на реци Јабланици.

Цевовод од Сушичких врела до Ужица требало би да се заврши до 25. јануара, када би грађани Ужица добили пијаћу воду.

У међувремену, Ужичани се и даље водом за пиће снабдевају у продавницама и са цистерни. Радна група Владе, позвала је произвођаче широм Србије да донирају флаширану воду,а градској управи сугерисала да умањи јануарске рачуне.

За разлику од децембарских, урађених без корекција , уз образложење да су само четири дана у том месецу били без воде за пиће из градског водовода, јануарски би, како је најваљено могли бити умањени бар за педесет одсто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије