Повраћај ПДВ-а олакшање родитељима

Нови рок за подношење захтева Пореској управи од 1. до 15. фебруара за враћање ПДВ-а на купљену храну и опрему за бебе.

Родитељи који имају право да поврате ПДВ на купљену храну и опрему за бебе могу у новом року да поднесу захтев Пореској управи - од 1. до 15. фебруара. Пошто се закон примењује од 1. јануара прошле године, важи само за рачуне издате после тог датума.

Да би родитељи могли да врате новац од ПДВ-а на купљену дечију опрему морају да буду испуњена три критеријума -  да дете не буде старије од две године, да њихова укупна месечна примања не буду већа од 80.000 а некретнина коју поседују не буде вреднија од 23,4 милиона динара, што је око 200.000 евра.

Ангелина Радуловић из Удружење "Родитељ" каже за РТС да први пут држава даје неко право за које је процедура максимално поједностављена.

"Потребно је да се доставе фискални исечци, да се попишу бројеви фискалних исечака и попуни један захтев. То је добар корак да се упрости процедура", рекла је Радуловић.

Према њеним речима, убудуће ће се признати и они рачуни за ствари које су купљене непосредно пре порођаја. Уколико буде било каквих несугласица, погрешних тумачења, неопходно је да се родитељи јаве Удружењу које ће контактирати иснтитуције.

Говорећи о суми која ће бити враћена, Радуловић прецизира да ће за прву годину детета бити враћено 40.000 динара износа ПДВ-а, а за другу годину 30.000.

"То је у овом моменту држава проценила као оптимално у смислу трошкова буџета, а са друге стране олакшања родитељима", каже Радуловић.

Производи на које се враћа ПДВ су крупна опрема за бебе, колица, ауто-седиште, замена за мајчино млеко и пелене.

У првом року, јулском, предато је више од 15.000 захтева. Очекује се да ће родитељи у фебруару у већем броју искористити своје право.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара