Читај ми!

Какав ваздух удишемо?

Ваздух у већини градова и насеља у Србији умерено загађен. Ниска еколошка свест грађана, лош квалитет горива, застарела технологија неки су од узрока загађивања. Лекари саветују да се што мање времена проводи напољу.

У новој години удахнули смо чистији ваздух иако су крајем претходне мерања показала висок ниво загађења које се осетило широм Србије, нарочито у котлинама и индустријским градовима.

За разлику од слике крајем године, када је загађеност у неким местима била алармантна, најновија мерења показују да је ваздух умерено загађен у већини градова и насељених места у Србији. У Београду је ситуација, такође, задовољавајућа.

Грађани Бора кажу да им је кашаљ чест пратилац, док у Смедереву, како кажу, имају кошаву па понекад могу да уживају у чистијем ваздуху.

Ниска еколошка свест грађана, лош квалитет горива, застарела технологија у прозводњи само су неки од узрока загађења, а ваздушну слику погоршава и доба године.

"До краја грејног периода могу се очекивати епизоде са краткотрајним повећањем концентрације загађујућих материја и загађени ваздух. То се односи на урбане средине, и на средине где је доминантан саобраћај и локална ложишта", упозорава Тихомир Поповић из Агенције за заштиту животне средине.

Само на ужем подручју Београда има око 150 хиљада димњака. Ближе градском центру већа је загађеност, највише због густог саобраћаја. Ипак, надлежни тврде да за сада нема разлога за бригу.

Весна Слепчевић из Центра за хигијену и хуману екологију у Градском заводу каже да вредности показују да су индекси квалитета ваздуха задовољавајући, ако се посматра цела територија Београда и резултати са свих мерних места.

У тим ситуацијама хроничним болесницима, старима и деци лекари саветују да мање времена проводе напољу.

Истовремено, еколошки покрети предлажу да се вози мање, бирају уређаји који штеде енргију и производи који се рециклирају, као што чине грађани многих европских градова.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара