Читај ми!

Други дан Божића

Православни верници у Србији обележавају други дан Божића или Сабор пресвете Богородице.

Српска православна црква и православни верници у Србији обележавају други дан Божића или Сабор пресвете Богородице, којој се посвећује дан после празника рођења Исуса Христа.

Осим Српске православне цркве, Божић 7. јануара славе Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој и египатски Копти, који поштују јулијански календар.

Божић се у домовима слави три дана. Трећег дана се слави спомен на Светог архиђакона и првомученика Стефана, кога бројне породице празнују као крсну славу.

У црквама празник на неки начин траје до малог Божића, Нове године, када је такозвано "оданије празника". За то време се средом и петком не сме постити.

Древни српски поздрав који немају други православни народи чуће се ових дана у готово свим нашим домовима, али и на улици и радном месту:

Христос се роди- Ваистину се роди!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво