Читај ми!

Бадње вече у Србији

Патријарх Иринеј присуствовао паљењу бадњака на Светосавском платоу. Патријарх служио бдење у Храму, док ће на сам дан Божића у Саборној цркви служити литургију.

Поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј присуствовао је вечерас паљењу бадњака на платоу испред Храма Светог Саве на Врачару.

Патријарх Иринеј је честитао окупљеним грађанима Бадње вече и Божић, рођење Исуса Христа, традиционалним поздравом Христос се роди - ваистину се роди.

"Сретно и благословено налагање бадњака", поручио је патријарх Иринеј и истакао да је Бадњи дан свеопшти празник који смо наследили од предака.

Српски патријарх је навео да је бадњак чврсто дрво које даје јаку светлост и представља симбол божанске љубави.

Такође је подсетио да је обичај да се на Бадње вече бадњак уноси у куће и поручио: "Нека нас светлост бадњака испуни љубављу према себи, али и према другима, према ближњима и пријатељима, али и према сваком човеку без обзира на то да ли је он бео, црн или жут."

Након паљења бадњака, патријарх Иринеј је у Храму Светог Саве служио бдење уочи Божића, док ће на сам дан Божића у Саборној цркви служити литургију.

Велики број грађана, међу њима и члан Привременог градског већа Небојша Човић, присуствовао је освештању и паљењу бадњака.

У новосаграђеном београдском насељу Војвода Степа Степановић на Бадње вече освећен је и постављен крст на месту где ће у току ове године започети градња Храма Преподобне мајке Ангелине Српске.  

И у нишком крају вечерас су упаљени бадњаци. Бадњак је упаљен и у порти Саборног храма у Нишу у присуству верника и нишког владике Јована.

Испред манастира Жича, у присуству неколико стотина верника и монахиња, бадњак је наложио јеромонах Јаков са свештенством, а око 1.000 људи присуствовало је паљењу бадњака у порти цркве Свете тројице у центру града.

Паљењу бадњака у трпезарији Светог Саве у манастиру Студеница, присуствовало је стотинак мештана тог краја, али и верника из других делова Србије.

У порти Саборног храма у Крагујевцу вечерас је, у присуству бројних православних хришћана, обављена церемонија паљења бадњака. Пре паљења бадњака, владика шумадијски Јован са свештенством служио је у Саборном храму бдење.

У крушевачким православним храмовима су у присуству великог броја грађана и епископа крушевачког Давида упаљени бадњаци.

Паљењу бадњака који најављује празник рођења Спаситеља, у храмовима Свети Ђорђе и Лазарица претходила је вечерња литургија.

У Јагодини бадњак је у присуству верника запаљен у порти цркве Светог Арханђела Михаила.

У храму Покрова пресвете Богородице у Лозници, вечерас је након празничне вечерње службе, у црквеној порти одржано традиционално освећење и паљење бадњака.

Вечерас је на неколико локација у Пироту паљењем бадњака и ломљењем чеснице обележено Бадње вече, а централна прослава одржана је у Цркви Рождества Христовог у Пазару.

Велики број верника присуствовао је традиционалном освештењу и паљењу бадњака испред Храма Светог Ђорђа у Бору и вечерњој литургији, ишчекујући поноћ и најрадоснији хришћански празник, Божић. 

У Косовској Митровици у препуној порти храма Св. Димитрија вечерас је обављено паљење бадњака, а приређен је и ватромет.

Присутним верницима обратио се епископ рашко-призренски Теодосије, честитајући им Бадње вече и Божић. Централна прослава Божића на Космету одржаће се сутра у манастиру Грачаница.

У месту Ловћенац у војвођанској општини Мали Иђош, одржана је централна манифестација
налагања Бадњака за црногорску дијаспору.  

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара