Читај ми!

Србија добија економске форензичаре

Ове године Министарство правде и државне управе усвојиће Стратегију за развој финансијских истрага. Стратегијом је предвиђено да се уведе нова професија - економски форензичар. Искуства из других земаља показују да су економски форензичари допринели спречавању финансијских превара, кажу у Министарству.

Министарство правде и државне управе Србије усвојиће 2014. године Стратегију за развој финансијских истрага којом се предвиђа и увођење нове професије - економски форензичар, речено је агенцији Бета у Министарству.

"Размишља се о увођењу економског форензичара - професије која ће бити веома значајна за спровођење компликованих финансијских истрага", рекла је саветница министра правде и државне управе Мирјана Михајловић.

Објаснила је да ће се тек урадити анализа колико ће људи таквог профила бити потребно и како ће тачно изгледати њихова обука.

"Јасно је да то мора да буде озбиљна обука, која би могла да траје један или два семестра", указала је Мирјана Михајловић.

Доношење Стратегије за развој финансијских истрага планира се у другој половини 2014. године, а према речима Михајловићеве и то је само једна од карика у ланцу у борби против системске корупције.

Од земаља у региону, таква професија постоји у Хрватској. Искуства те земље показала су да су економски форензичари не само допринели у истрагама, већ и у спречавању злоупотреба, посебно финансијских превара.

Мирјана Михајловић је рекла да Министарство правде за наредну годину планира да уведе и јединствен регистрациони број како би се лакше пратило у којој се фази налази предмет за одређено кривично дело.

"То је у суштини електронски уписник. Предмет ће добити свој јединствен регистрациони број, јер су до сада тужилаштво, полиција и судови исте предмете водили под различитим бројевима и заиста је било тешко пратити њихов ток", истакла је Мирјна Михајловић.

Оцењујући спровођење Акционог плана за борбу против корупције, навела је да се све одвија у планираним роковима и да проблеми за сада нису уочени.

"Урадили смо Нацрт закона о узбуњивачима, Министарство финансија припрема измене Закона о финансирању политичких активности, Савет за борбу против корупције спрема извештај о праћењу спровођења Стратегије који ће поднети Влади. Многе активности су у процесу реализације, јер планом није ни предвиђено да се нека активност заврши у целости у прва четири месеца откако је Акциони план почео да се примењује", рекла је Мирјана Михајловић.

Поручила је да су заштитник грађана, повереник за информације од јавног значаја и Агенција за борбу против корупције, завршили анализу својих капацитета, како је то предвиђено Акционим планом, и да је утврђено да ће им бити потребно још људи.

"Закон о забрани запошљавања неће се односити на њих, јер су њима неопходни људи баш да би се Акциони план спровео у дело", навела је Мирјана Михајловић.

Акциони план за борбу против корупције почео је да се примењује 6. септембра, а Стратегија на основу које је урађен усвојена је 20. јуна у Скупштини Србије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво