Читај ми!

Чување дивљих животиња у кућним условима

Измењени Закон о заштити природе, који ускоро треба да буде усвојен, пооштрава услове за рад зоолошких вртова и држање животиња у кућним условима. Према њему, многе врсте, попут питона, неће моћи да буду приватно власништво. Међутим, Закон о добробити животиња то дозвољава ако им се обезбеде одговарајући услови.

Недавни инцидент код Великог Градишта, када је јелен усмртио власника, поново је подстако расправу о држању животиња у заточеништву. Ускоро би требало да буде усвојен измењени Закон о заштити природе, који предвиђа пооштрене услове за рад зоолошких вртова и држање животиња у кућним условима.

У складу са измењеним законом, многе врсте, попут питона, неће моћи да буду приватно власништво. Међутим, Закон о добробити животиња то дозвољава ако им се обезбеде одговарајући услови.

Породица Кнежевић из села Скупљен пронашла је и удомила повређено лане. Иако опорављено, оно не може да се врати у природу и опстане. Добили су усмено одобрење да смеју да га задрже, али писане гаранције још увек нема.

"Обавестили су ме људи да законски није дозвољено у нашој држави да се држе дивље животиње. Међутим, ја сам случај пријавио Ловачком удружењу у Владимирцима, они су пренели случај, долазили су, снимали је и узели су податке. Случај је пријављен ловачком инспектору у Шапцу, тако да је цео поступак у процедури", рекао је Зоран Кнежевић.

Да ли ће људи који задрже повређену животињу без одговарајућег одобрења сносити неке последице не знају ни у надлежном министарству.

"Бојим се да немам одговор ни на то питање", каже Мирјана Кнежевић, саветница у Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине.

Измене Закона о заштити природе предвиђају и посебне услове за држање дивљих животиња у зоолошким вртовима. Тако би сваки врт требало да подучава посетиоце о очувању врста, да има довољно квалификованог особља за рад са дивљим животињама, али и програм како поступати ако животиња побегне. Вртови који не испуне те услове, биће затворени.

Уколико се услови након четири године не испоштују, биће одузете животиње и послате у неке друге зоолошке вртове у земљи или иностранству. Такође, тај део врта који не поштује предвиђене услове биће затворен за јавност", објашњава Мирјана Кнежевић.

У Београдском зоолошком врту кажу да неће имати проблема да све ускладе са Законом. Тренутно праве простор за снежне леопарде.

"Овде не фали апсолутно ништа. Има ту и тамо неких животиња где нисмо успели још да им средимо стање, да им средимо ситуацију. Не постоје канони нигде у свету да оволико простора треба животињама. Наравно, боље је да има више простора. Ако немамо, може и мање простора", каже директор "Врта добре наде" Вук Бојовић.

Новина у свету је да се зоо вртови преуређују у јавне паркове у којима животиње могу слободно да се крећу. Тако Костарика најваљује затварање свих вртова у 2014. години и пуштање животиња у природна станишта.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво