Читај ми!

Ненадић: Демонстрирати борбу против корупције

Значајно је да се размотре 24 спорне приватизације и да они који су криви буду кажњени, али битно је јасно рећи шта је све од онога што је Савет з борбу против корупције објављивао тачно, а шта није, каже директор Транспарентности Србија Немања Ненадић. Србија тек треба да демонстрира борбу против корупције кроз институције које су кадре да јој се супротставе, каже Ненадић.

Директор Транспарентности Србија Немања Ненадић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је значајно да се размотре 24 спорне приватизације, али да је битно и да се јасно каже шта је од онога што је објављивано о тим предметима тачно а шта није.

"Мислим да нам Влада дугује новооткривене чињенице у писаном облику", рекао је Ненадић и истакао да је такође битно питање будућности.

"Чули смо да ће 24 случаја имати приоритет и за то су формирани тимови, али немамо сазнања шта ће бити после, хоће ли те структуре наставити да раде", каже Ненадић и поручује да би то била институционална борба против корупције.

Истиче да би ти тимови требало да имају јасан ланац одговорности регулисан законом. Ненадић је поручио да ми тек треба да демонстрирамо борбу против корупције кроз структуре које ће бити кадре да јој се супротставе.

Напоменуо је и да питање извештаја о медијима није испитано до краја, и да ту предстоји доста посла, пре свега када је реч о доношењу нових медијских прописа.

Ненадић каже да нам предстоје и измене Закона о Агенцији за борбу против корупције и Закона о финансирању странака. Рекао је и да би требало да буду донети закони о заштити узбуњивача и лобирању.

Говорећи о изборним кампањама, Ненадић је поручио да нас једна кампања сигурно чека и да неће бити времена да се исправе оне ствари на које је указивано пре расписивања избора, а које се вуку као реп из претходне кампање.

Прецизирао је да је реч о злоупотреби ресурса и коришћењу јавних функција у промотивне сврхе.

"Предложили смо да се формира Надзорни одбор у Скупштини и да се разматра какво ће бити понашање функционера у току кампање", рекао је Ненадић и указао да је то потребно како бисмо имали чисту кампању у којој би се разматрале идеје.

Ненадић је истакао да грађани морају да имају сигнале да могу некоме да се обрате и да пријаве нешто што није у реду.

"Када будемо имали систем у коме се на притужбе грађана одговара, онда се можемо надати и да ће грађанство бити охрабрено", каже Ненадић и истиче да је то потребно да би институције биле транспарентне у свом раду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво