Читај ми!

Данас је Свети Игњатије Богоносац

Прва слава у Новој години, према православном календару, је Свети Игњатије, познат као Богоносац. На данашњи дан се не раде тешки послови, нарочито женски, као што је предење, ткање, шивење. Понегде се овај дан назива и Кокошињи дан или Кокошији Божић.

Према православном календару прва слава у Новој години је Свети Игњатије, познат као Богоносац.

Свети Игњатије, крсно име које се слави у многим крајевима, познат је у цркви и народу под именом Игњатије Богоносац. Богоносцем је назван јер га је, као малога, Исус узео на руке и уздигао, а, са друге стране, Игњатије је увек носио Бога у срцу и мислима.

По хришћанској легенди, лавови, међу које је 106. године жив бачен у римском Колосеуму, једино његово срце нису такли.

У народу за овај надимак постоје два објашњења: приповеда се да је надимак добио отуда што је пренео Бога преко залеђене реке. Друга легенда вели да је као грешник био осуђен да преноси људе на леђима преко реке, па кад је једнога, што га је пожуривао, будући да је хитао да покуди девојку, наљућен - убио, сви су му греси били опроштени, јер народ држи да је куђење девојке грех над греховима.

Понегде се меси колач и дели деци, али их прво повуку за уво да што више порасту у следећој години. Не раде се тешки послови, нарочито женски, као што је предење, ткање, шивење.

Понегде се овај дан назива и Кокошињи дан или Кокошији Божић; у народу се обавља низ радњи и обичаја, ради заштите кућног иметка и пернате живине. Домаћице данас на посебан начин хране живину: у круг, начињен од положеног конопца, баца се специјално спремљено жито.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво