Јачање институција кључ борбе против корупције

Директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић оценила је да је у 2013. години остварен иницијални напредак у борби против корупције и указала да држава у наредном периоду мора да се посвети јачању институција. Сви спорни случајеви корупције морају да буду препознати и процесуирани, истиче Бабићева.

У години за нама остварен је иницијални напредак у борби против корупције а држава у наредном периоду мора да се посвети јачању институција, сматра директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић.

"Оно чему треба да тежимо јесте систем за борбу против корупције који функционише независно од политичке воље. Србији тек следи најзахтевнија фаза у којој је одлучујучи рад професионалаца у институцијама", рекла је Татјана Бабић у интервјуу за агенцију Бета.

Бабићева је нагласила да сви спорни случајеви корупције морају да буду препознати и процесуирани.

"Важно је да се донесу правоснажне пресуде, јер тек тада су видљиви конкретни резултати свих нормативних и институционалних реформи", рекла је директорка Агенције за борбу против корупције.

За Агенцију је, каже Бабићева, веома важно што је Министарство правде урадило Нацрт закона о узбуњивачима и додала да је велика штета што нацрт није донет раније, а што је могло да се уради усвајањем модела закона који су урадили омбудсман и повереник за информације од јавног значаја.

"Штета је што је пропуштена прилика да овај важан закон добијемо и раније стављањем тог модела у формалну процедуру, али ту смо где смо", рекла је Татјана Бабић.

Према њеним речима, закључно са 4. децембром 2013. године Агенција је примила 142 захтева, а статус узбуњивача добила је 81 особа.

Прошле године, једној особи је одузет сатус узбуњивача, пошто сумњу на корупцију "није пријавио у доброј вери".

"Број захтева за заштиту расте из године у годину. Само прошле године Агенција је примила 101 захтев, а статус узбуњивача је добило 66 лица", рекла је Татјана Бабић.

Додала је да узбуњивачи најчешће указују на корупцију у јавној управи, правосуђу, здравству и просвети.

Поред Закона о заштити узбуњивача, она је навела да је за 2014. годину изузетно важно да се доносе нов закон о Агенцији за борбу против корупције и Закон о финансирању политичких активности.

"Издвојила бих и најављене измене Пословника владе, који ће је обавезивати да даје предлоге закона на мишљење Агенцији и да мишљење Агенције приложи уз предлог закона приликом достављања скупштини", рекла је Бабићева.

Према њеним речима, важно је да се усвоје и измене Пословника Народне скупштине, које подразумевају увођење обавезне анализе ризика на корупцију у образложења предлога закона.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво