Читај ми!

Четвртина људи на граници сиромаштва

Према анкети Републичког завода за статистику, у Србији скоро четвртина становништва у ризику од сиромаштва. Сиромаштву највише изложени млади и незапослени, каже директор Завода Драган Вукмировић.

Директор Републичког завода за статистику Драган Вукмировић рекао је да је скоро четвртина становништва Србије изложена ризику од сиромаштва.

Вукмировић је прецизирао да је анкета о стопи ризика од сиромаштва, која је у Србији први пут рађена за 2012, показала да 24,6 одсто становништва није нужно сиромашно, већ да постоји већи ризик да то постану.

То је лошије него, на пример у Грчкој. Посебно су угрожени млађи од 18. године, а изненађење је да најмањи ризик прати старије од 65 година и пензионере. Праг ризика је 13.680 динара месечно - они који имају мање од тога сматрају се сиромашнима.

Ризику од сиромаштва изложено је чак 30 одсто млађих од 18 година, а најмање старији од 65 година - 19,5 одсто.

По радном статусу најугроженији су незапослени - 50 одсто, а најмање угрожени запослени код послодавца - 6,4 одсто, док код самозапослених ова стопа износи 38,3 одсто.

Стопа ризика од сиромаштва код пензионера износи 14,5 одсто, навео је Вукмировић.

Завод за статистику бележи и смањење спољнотрговинског дефицита и раст бруто домаћег производа. Тај раст избориле су пољопривреда и индустрија док грађевинарство, услужне делатности и трговина бележе пад.

Индустријска производња бележи раст физичког обима од 6,3 одсто, док је вредност радова у грађевинарству опала за 27,9 одсто. Промет у трговини на мало бележи реални пад од 5,1 одсто, а промет у трговини на велико је у благом паду.

Вукмировић наводи да је укупна спољнотрговинска робна размена Србије за период јануар-новембар износила је 24.167,7 милиона евра, што је 13,1 одсто више него у истом периоду 2012.

Да статистика открива све али да неупућенима не разјашњава много, говори податак о зарадама које су номинално веће него прошле године, готово шест одсто, а реално, мање, око два одсто.

У исто време регуларна запосленост је мања док неформална, без уговора, расте. Рачуница статистичара је да је сваки пети грађанин Србије без посла.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије