Страх због финансијске нестабилности

Економска нестабилност и неповерење у институције, основни су проблеми које тек треба решавати, сматрају социолози. Улагање у људске ресурсе услов је за излазак из сиромаштва, оцењује социолог Владимир Вулетић.

Финансијска стабилност је и даље главна преокупација највећег броја људи, кажу социолози. Оцењују да су у 2013. одблокирана три кључна проблема - проблем Косова, европских интеграција и проблем корупције и криминала. Ипак, постоје проблеми које би тек требало решавати, као што су економска нестабилност и неповерење у институције.

Социолог и аналитичар Владимир Вулетић напомиње да долазимо у ситуацију са којом су се друштва источне европе соучавала почетком деведесетих година, а то је трансформација економског система која са собом носи несигурност везану за будућност посла и егзистенције.

"У Србији много људи живи на овај или на онај начин везано за државу, за различита предузећа која су у реструктурурању, а како чујемо најаве у том правцу су да тешко можемо очекивати да ће држава стати иза тих појединаца и то је оно што ствара највећи степен несигурности у друштву", каже Вулетић за РТС.

Вулетић оцењује да ће нам то што не улажемо довољно у развијање људских ресурса на наплату доћи много касније.

"Све оне земље које су имале квалитетну радну снагу успеле су да се на неки начин одлепе из зоне сиромаштва, оне су успеле да направе битне искораке, оне које то нису имале упркос неком претходном богатству и неким природним ресурсима су те ресурсе истрошиле и дошле су на светску маргину", објашњава Вулетић.

Друштвене околности, наравно, могу да се промене, али је неопходно да се испуне неки кључни услови.

"Људи морају да верују да живе у социјално праведном друштву, правно праведном и институционално уређеном да би могли друштву да дају своје потенцијале. Чини ми се да су то кључни услови, а онда, наравно, све ово што је везано за текуће ствари као што је сам финансијски капитал који долази уколико имате ове предуслове испуњене", закључује Вулетић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије