Читај ми!

Ужице, хемијско чишћење воде

Од понедељка ужички "Водовод" ће почети са хемијским пречишћавањем воде са акумулације Врутци, како би се побољшао квалитет воде додатним технологијама. Трага се за алтернативним изворима. Завод ступио у контакт са лабораторијом у Марибору да би утврдили да ли има и других цијанотоксина у води.

Ужички "Водовод" ће од понедељка почети са хемијским пречишћавањем воде са акумулације Врутци, како би се побољшао квалитет воде додатним технологијама и неутралисало присуство алги у води, изјавио је технички директор "Водовода" Драгољуб Костић.

"У понедељак ћемо почети са уградњом уређаја на црпној станици у Турици и дозирањем хемикалија у наредних 48 сати. Када добијемо чисту воду у фабрици воде, почећемо са санацијом водоводне мреже, али не знам колико ће трајати", рекао је Костић.

Костић је напоменуо да је ово само прелазно решење и да ће опрема коштати 5.000 евра, а третирање воде хемикалијом 400 евра дневно.

Шеф производње воде у ужичком "Водоводу" Јеленко Курћубић објаснио је да се ради о хлор-диоксиду, средству које је ефикасније од хлора и чија је примена поуздана и ефикасна, али и скупа, а примењује се за прешицшћавање воде у Крушевцу.

Технички директор Костић истакао је да ће се ово предузеће обратити за помоћ "Србија водама" којима припадају брана и акумулација Врутци, коју користи само Ужице.

Костић је указао на то да је алга која се налази у језеру Врутци врло непредвидива.

"Према мишљењу стручњака, алге су вероватно биле и раније у језеру, али на већим дубинама. Сада су због суше ове и претходне године, оне прво промениле боју из модро-зелене у црвенкасту и због климатских услова појавиле се на површини. Може се десити да се оне повуку за месец дана, а могу остати у језеру и наредних година", рекао је Костић.

Он је навео да су се ужичком "Водоводу" већ јављале неке фирме које су биле заинтересоване за санацију језера Врутци, али је проблем што у акумулацији има 40 милиона кубика воде.

Према његовим речима, чека се и анализа алтернативних извора снабдевања Ужица пијаћом водом.

"Алтернативни извори се налазе на реци Ђетињи, 10 километара низводно од бране Врутци, и мора се установити да ли су алге присутне и у тој води", рекао је Костић.

Заменик градоначелника Ужица Видоје Дрндаревић, који је на челу Штаба за ванредне ситуације, рекао је да ће поред постојећих 20-так, од вечерас у граду бити постављено још 13 стационарних цистерни за снабдевање грађана пијаћом водом.

Директорка Завода за јавно здравље Биљана Мијовић нагласила је да Ужичани не треба да буду превише забринути због хигијенски неисправне воде, јер у њој није изолован најтоксичнији продукт алги, односно да микроцистина ЛР има у количини мањој од 1, што је законом дозвољено и безбедно за здравље људи.

"Завод ће у лабораторији у Марибору урадити и додатне анализе које ће показати да ли у води има и других продуката алги. Те анализе се не раде у институту 'Батут'", рекла је Мијовићева.

Забрана коришћења воде за пиће и спремање хране уведена је у Ужицу у четвртак увече.

Снабдевеност грађана флашираном водом у продавницама је редовна, а Ужичани пијаћом водом снабдевају се и из 20 цистерни које су постављене у граду.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије