ВСС одлучује о приговору судије Вучинића

Приговор судије Посебног одељења Вишег суда у Београду Владимира Вучинића, у коме тврди да је на њега вршен притисак због одлуке да Мирославу Мишковићу привремено врати пасош, стигао је у Високи савет судства. Друштво судија Србије позвало ВСС да се у одлучивању о заштити права судије Вучинића руководи уставном обавезом да буде независан орган.

Високи савет судства примио је приговор судије Посебног одељења Вишег суда у Београду Владимира Вучинића у коме тврди да је на њега вршен притисак због одлуке да Мирославу Мишковићу привремено врати пасош, речено је Танјугу у ВСС.

Судија је у приговору навео да је због те своје одлуке имао расправу са вршиоцем функције председника Вишег суда Александром Степановићем, што сматра притиском на своју независност.

Од Вучинића и Степановића су затражене изјаве тим поводом, након чега ће тај највиши судски орган донети одлуку поводом приговора.

Степановић је јуче у изјави Танјугу негирао да је на Вучинића вршен било какав притисак ни у случају Мишковића, нити у било ком тругом предмету.

Такође је навео да је Вучинићу дужност председника Одељења за организовани криминал Вишег суда престала на основу распореда послова у том суду за наредну годину.

Друштво судија Србије позвало је данас ВСС да се у одлучивању о заштити права судије Вучинића руководи уставном обавезом да буде независан орган како би могао да испуни своју дужност гаранта независности судија и судова.

Друштво у саопштењу подсећа да су забрањени не само притисци на судство који долазе "споља" од политичара и медија који су потпали под утицај политике, већ и утицаји долазе "изнутра" - од припадника судске власти.

За Друштво је забрињавајућа чињеница да се судија Вучинић обратио ВСС ради заштите права да суди независно и истиче да је до сада та чињеница незабележена и веома забрињавајућа.

Друштво је истакло да је Вучинић стручан и моралан и ужива поштовање у правосуђу и подсећа да судска независност није привилегија судија, већ право сваког и свих на независан и непристрасан суд.

Вучинић је почетком месеца привремено вратио пасош Мишковићу ради његовог пута у Лондон, што је изазвало полемике у јавности, иако је та одлука била законита.

Мишковић није злоупотребио поверење и након повратака с пута вратио је суду своју путну исправу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије