Читај ми!

Уштеда на тендеру за лекове 25 милиона евра

Ове године почела је реконструкција четири клиничка центра, оживео је програм трансплантације, а централизовањем тендера за набавку лекова уштеђено је око 25 милиона евра, каже министарка здравља Славица Ђукић Дејановић.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић оценила је да је година на измаку била тешка, али да су системске промене дале резултате. Почела је реконструкција четири клиничка центра, оживео је програм трансплантације, а централизовањем тендера за набавку лекова уштеђено је око 25 милиона евра, истакла је министарка.

Сумирајући овогодишње резултате Ђукић Дејановић је нагласила да је ово министарство радило на решавању системских, али и проблема са којима се суочавају осетљиве групе грађана.

Министарка здравља је рекла су централизоване јавне набавке једна од новина и да је уштеда на трендеру за набавку лекова и медицинских средстава за болнице и домове здравља износила око 25 милиона евра, што је готово четвртина буџета за здравство у наредној години који износи 13,24 милијарде динара.

Проблем пацијената који имају ретке болести, према речима министарке здравља, огроман је и у много развијенијим земљама, а у Србији су учињени помаци у финансирању њиховог лечења.

Ђукић Дејановић је рекла да је прошле године за њихово лечење издвојено око 88 милиона динара, ове 130, док је за наредну годину планирано 280 милиона динара.

Оживео програм трансплантације

Говорећи о оживљавању програма трансплантације органа Ђукић Дејановић је истакла да је програм трансплантације оживео, да је ове године урађено 70 трансплантација бубрега, 17 јетри и три срца.

Омогућено је, како каже, пацијентима којима је неопходна трансплантација срца у иностранству право на лечење о трошку РФЗО, а усвојен је закон и о заштити лица са менталним сметњама.

"У Србији се најмање издваја новца за лечење особа са менталним сметњама свега 1,9 одсто здравственог буџета, док се у Хрватској издваја пет до шест одсто, а у другим европским земљама и до осам одсто", рекла је Ђукић Дејановић.

Министарка је најавила да у наредној години бити решен и проблем са листама чекања, јер ће се водити јединствена листа, а не у свакој установи појединачно.

Чекање за зрачну терапију коначно би могло да буде решено, јер су набављена два линеарна акцелератора за Крагујевац и Ниш, а у плану је набавка шест нових линеарних акцелератора кредитима Светске банке за опремање пет онколошких центара.

Суочавање са корупцијом у здравству

Ђукић Дејановић је навела да се у претходних годину дана радило на решавању корупције у здравству, да је перцепција грађана да је највише има код набавки, затим при запошљавању, код прековременог рада, али и да има ситне корупције - узимања новца од пацијената за лечење.

Како би се томе стало на пут, министарка здравља каже да су уведене централизоване јавне набавке, укинут је допунски рад, директори су у обавези да примају запослене преко конкурса.

"Што се тиче ситне корупције подржали смо пројекат НВО 'Србија у покрету' о слању СМС порука на сумње о корупцији. До сада је пристигло 427 порука, а половина је била сумња на корупцију", рекла је министарка здравља.

Говорећи о вакцинацији малишана, Ђукић Дејановић је најавила да од 1. маја стартује нови календар вакцинације који подразумева увођење петовалентних вакцина.

Министарка је констатовала и да је старосна структура лекара у Србији неповољна, да нису одобраване специјализације и да је, како би се слика променила одобрила 1.702 специјализације. Овај тренд ће се наставити и даље, рекла је министарка.

Ђукић Дејановић је објаснила да Закон о буџетском систему, који забрањује запошљавање у наредне две године, не значи да неће бити запошљавања лекара.

Министарка је рекла да у здравственим установама ради 25 одсто немедицинског кадра и да ће се њиховим природним одласком у пензију на њихово место запошљавати лекари.

Оснивање фонда за лечење деце

Славица Ђукић Дејановић је рекла да је са глумцем Сергејем Трифуновићем разговарала о оснивању посебног фонда за лечење деце у иностранству.

"Са господином Трифоновићем, који је ентузијаста у хуманитарним активностима, имала сам састанак и указала на одређене законске претпоставке како би се по његовој идеји формирао заједнички фонд државних институција и невладиног сектора", рекла је министарка.

Ђукић Дејановић је додала да Министарство здравља подржава "сваки облик хуманости и ентузијазма на том плану", али да се они морају уподобити за законским системом.

Рекла је да је министарство такође упутило писмо председнику Народне скупштине Небојши Стефановићу ради стварања законских услова за формирање фонда.

Министарка здравља је истакле да су родитељи Тијане Огњановић одлучили да новац који је преостао од њеног лечења дају Институту за мајку и дете.

Ђукић Дејановић је рекла да је јуче разговарала са њима, као и да је у припреми за разговор консултовала надлежне комисије, као и дечје установе Тиршову и Институт за мајку и дете да они дају предлоге по приоритетима где новац треба да иде.

Према информацијама из Министарства здравља, републичке стручне комисије дале су различите предлоге као што су набавка опреме, лекова, али су Институт за мајку и дете и Тиршова проследили и списак малишана којима је потребно лечење у иностранству, али због недостатка новца не могу да оду.

Министарка је објаснила да су родитељи изнели своју одлуку да новац дају за адаптацију простора у Институту за мајку и дете, за његово опремање и едукацију кадра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије