Судији Владимиру Вучинићу престала дужност

На основу рапореда послова за наредну годину, судији Специјалног суда Владимиру Вучинићу истекла дужност председника Одељења за организовани криминал, рекао в. д. Вишег суда у Београду Александар Степановић.

Вршилац дужности председника Вишег суда у Београду Александар Степановић рекао је, поводом информација о смени судије Специјалног суда Владимира Вучинића, који суди Мирославу Мишšковићу, да је том судији дужност председника Одељења за организовани криминал престала на основу распореда послова у Вишем суду за наредну годину.

"Годишњим распоредом послова у Вишем суду у Београду за 2014. годину, који сам у складу са одредбама Судског пословника донео као вршилац функције председника Вишег суда у Београду, судији Владимиру Вучинићу, али и још петорици судија, који су били руководиоци одељења у овом суду, престала је дужност председника одељења", навео је Степановић у изјави Танјугу.

"На тај начин је и судији Вучинићу престала дужност председника Одељења за организовани криминал, коју је обављао сходно претходном Годишњем распореду послова за 2013. годину", наведено је у изјави.

Степановић, такође, указује да је 16. априла ове године постављен на место вршиоца функције председника Вишег суда у Београду, те да од тог датума обавља и функцију председника Специјалног суда.

"Судија Владимир Вучинић никада није био председник Специјалног суда", истакао је Степановић.

Претходно је Политика објавила да је Вучинић смењен је са места председника Посебног одељења Вишег суда у Београду, али да наставља да суди Мишковићу, објавила је Политика.

Како је пренео Танјуг, лист наводи да је одлуку донео колегијум свих судија тог одељења.

Такође је и наведено да, према новом годишњем распореду судија Вучинић неће више бити председник тзв. Специјалног суда. Он ће остати судија тог суда и наставиће да суди у поступку против Мишковића, случај убиства хрватског новинара Иве Пуканића, као и за побуну у ЈСО, пише Политика.

Судија Вучинић обратио се претходно Високом савету судства у вези с притисцима којима је био изложен када је одлучио да Мишковићу привремено врати пасош, ради путовања у Лондон, подсетио је лист.

Вучинић се, према сазнањима Политике, пожалио да је Степановић захтевао од њега да опозове одлуку о враћању пасоша Мишковићу, што је Вучинић одбио, уз објашњење да је његова одлука законита и да ју је донео на основу процене стања у предмету.

Судија Вучинић потврдио је Политици информацију да је о притисцима обавестио ВСС, али није желео да коментарише разлоге због којих је смењен.

На то је Виши суд данас саопштио да на Вучинића ни на који начин није вршен притисак приликом његовог поступања и одлучивања у предмету против Мирослава Мишковића, нити у било ком другом предмету.

Суд је изричито демантовао да је Александар Степановић захтевао од судије Вучинића да опозове одлуку о привременом враћању пасоша Мишковићу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије