Школе у "дебелом минусу"

Чак 66 основних и средњих школа налази се у финансијској блокади. Школе дугују више од 120 милиона динара, и то без камата и додатних дуговања. Управе тих школа поручују да без помоћи државе и локалне самоуправе не могу да реше проблем. Неизмирени трошкови су обавеза општина, поручују из ресорног министарства.

У финансијској блокади налази се 66 основних и средњих школа у Србији. Према подацима Народне банке, оне су 20. новембра дуговале укупно више од 120 милиона динара, и то без камата и додатних дуговања. Директори школа истичу да без помоћи државе и локалне самоуправе не могу да реше проблем.

Прва на листи дужника је новобеоградска Графичка школа, која је у непрекидној блокади већ пет година. Без камате и нагомиланих рачуна, дугује око 27 милиона динара. Због тога трпе и ученици и наставници.

Кажу да су тоалети у катастрофалном стању, паркет је изломљен и рупе су у поду, нема воде, а недостају и машине потрбена за извођење праксе.

Толики дуг, тврди директор школе, настао је због малверзација бивше управе при куповини машина за праксу.

"Та опрема је врло брзо изашла из школе пошто су се две фирме јавиле да је то њихова опрема", каже директор школе Велибор Божовић.

Према његовим речима, онда су почеле међусобне тужбе између њих и школе као трећег у спору.

"Ми смо криви зато што нико није излазио на рочишта", додаје Божовић.

Лесковачка школа за текстил и дизајн у блокади је већ две године због дугова за струју, осигурање, путне трошкове, средства за хигијену.

Директорка школе Маре Карафиловић наводи да се један дао трошква покрива из соствених прихода. "Школа има проширену делатност, јер деца обављају праксу у оквиру које обављају неке услуге, али то није довољно да би школа опстала", наводи Карафиловићева.

Због дуга од три милиона динара основна школа у Азањи код Смедерева једва је набавила угаљ за зиму.

Директорка школе Снежана Јелић истиче да та образовна установа не може да набавља средства за хигијену, исплати јубуларне награде, подмири трошкове превоза наставника, ученика, као и немогућност да се  постави ограда око школског дворишта.

Из ресорног минстарства поручују да су неизмирени трошкови, који су довели до блокаде рачуна, обавеза локалне самоуправе.

"Министарство просвете пре неколико дана је упутило посебан допис Министарству регионалног развоја и локалне самоуправе да посредује код локалних самоуправа да измирују своје обавезе према школама и исплаћују неизмирене трошкове", каже државни секретар у Министарству просвете Мухедин Фијуљанин.

На блокиране школске рачуне леже само новац за плате из републичког буџета. Све друго одлази на отплаћивање дугова. Због тога школе остају и без пара за поправке, дневнике, прибор и сапун.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара