Скроза: Комисија за жалбе у штампи пред укидањем

Комисија Савета за штампу задужена за жалбе ускоро вероватно неће постојати, јер је прекинуто њено финансирање, изјавила чланица те комисије Тамара Скроза.

Пошто је 15. децембра прекинуто њено финансирање, Комисија Савета за штампу задужена за жалбе врло вероватно ускоро неће постојати, изјавила је чланица те комисије, новинарка Тамара Скроза.

На представљању АНЕМ-ове публикације "Правни мониторинг медијске сцене у Србији", Скроза је рекла да новца нема ни за најелементарније потребе, иако је, како је оценила, углед Савета за штампу и његове комисије за жалбе порастао.

Комисија, како је навела, добија све бројније и озбиљније жалбе на начин како се извештава у медијима у Србији.

"Новца неће бити, иако су жалбе све бројније и озбиљније и свако решење (жалби) подизању етичких стандарда у Србији", рекла је Скроза.

Комисију је финансијски подржавала Амбасада Норвешке у Београду.

Иначе, Савет за штампу је независно, саморегулаторно тело, основано пре две године, које окупља издаваче, власнике штампаних медија и новинаре.

Циљ Савета је да се подршком одговорном и професионалном новинарству јавност Србије штити од злоупотребе у штампаним медијима чиме се подиже квалитет новинарства у Србији.

Скроза је говорећи о "Етици у медијима", ауторском тексту објављеном у АНЕМ-овој публикацији, оценила да већина медија поштује бар минималне етичке стандарде и да је мање оних који игноришу етички кодекс.

Међутим, према њеним речима, та мањина "каља све што други медији ураде добро".

"Етике у медијима има, али је медијски простор недовољно етичан", оценила је Скроза и навела да су и раније постојале кампање против појединаца, али је су ове године добиле "хистеричну" ноту.

У тим кампањама нису страдали само политичари, него и обични људи, међу којима је и породица Огњановић која ће, због писања медија, ући у анале српског новинарства.

"Морамо да се запитамо ко је иза тих кампања, да ли су плаћене или им је циљ да забављају народ и попуне време. Ово последње је најмање вероватно. Најпогубније је што те кампање уништавају људске животе", рекла је Скроза и додала да је то начин да се девалвирају теме од јавног интереса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара