Читај ми!

Дијаспора за бољи имиџ Србије

Чланови дијаспоре могу да се боре за српске националне интересе само учешћем у власти у земљама у којима живе, поручио премијер Ивица Дачић. Дијаспора може да буде највећа помоћ и амбасадор за поправку имиџа у свету, поручила директорка Канцеларије за сарадњу са дијаспором Славка Драшковић.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да чланови дијаспоре могу да се боре за српске националне интересе само учешћем у власти у земљама у којима живе.

"Србе у Црној Гори поистовећују са опозицијом. Морамо да се боримо за национални интерес у Црној Гори, а та борба се остварује победом и учествовањем на власти", рекао је Дачић на отварању пословне конференције "Србија и дијаспора" у Београду.

Дачић је рекао да не верује да су Срби јединствени у свету и да треба да буду реални и свесни онога што јесу јер само тако могу да исправљају грешке.

"Срби данас у свету не предстваљају никакав фактор, ни Србија као земља, нити Србија као дијаспора. То говорим зато што до сада нисам срео ниједног Србина у политичким структурама где сам био, али зато Бошњаке, Албанце и Турке јесам, а нас има много више", рекао је Дачић.

Премијер је рекао да је зато суштина у томе да се организујемо, а не само "да причамо, љубимо, грлимо се, наздрављамо и заклињено у љубав и верност, а иза тога нема ничег другог".

Дачић је рекао да без Срба у региону нема владе у Хрватској и додао и да косовски премијер Хашим Тачи влада уз помоћ Срба у Приштини.

Дачић је такође указао да српска дијаспора спада у најдарежљивије, да је међу првима у свету по дознакама које шаље у матицу, али да је по инвестицијама на самом зачељу и да зато држава треба да створи услове за улагање.

"Нама недостају инвестиције у најопштијем смислу. Не треба их делити на домаће и стране. Удео инвестиција код нас је веома мали, и ако га не подигнемо не можемо да рачунамо на било какав напредак", рекао је Дачић.

Дачић је додао да локална самоуправа може да рачуна са инвестицијама дијаспоре али да однос према њој мора бити организован и да дијаспора може да нађе свој интерес кроз јавно и приватно партнерство које подстиче Србија.

Дијаспора најбољи покретач развоја Србије

Директорка Канцеларије Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић рекла је да дијаспора може да буде најбољи покретач бољитка и развоја државе, највећа помоћ и амбасадор за поправку имиџа у свету.

 

Она је, отварајући конференцију поручила да Влада и локалне власти раде на стварању доброг амбијента за њихово пословање што је и циљ споразума "Запослимо Србију", који jе данас потписан.

Драшковић је рекла да је српска дијаспора локално оријентисана, да су Срби из дијаспоре повезани са својим завичајем и местом из којих су потекли и да је зато 90 одсто инвестиција која долазе из дијаспоре локално оријентисано.

Координатор Економског савета СНС-а Миленко Џелетовић рекао је да Србија не сме да испусти историјску шансу и не искористи капацитете дијаспоре за добробит матице, али да наслеђени проблеми траже мозаик решења.

Џелатовић је рекао да је пројектом "Запослимо Србију" у плану формирање банке, која не би била класична инвестициона банка.

"Пројекат српске банке дијаспоре је пионирски, али је утемељење за оснивање српско-америчка банка, која је функционисала на најбољи начин у смислу повезивање матице и дијаспоре", рекао је Џелетовић.

Потписан споразум "Запослимо Србију"

Споразум "Запослимо Србију", чији је циљ повезивање дијаспоре са локалним самоуправама, потписан је у Београду.

Представници градова и општина Крушевац, Ниш, Пожаревац, Ужице, Нови Сад, Петровац на Млави, Неготин, Љубовија и Трстеник и директорка Канцеларије Владе Србије за сарадњу са дијаспором Славка Драшковић потписали су споразум уз присуство представника дијаспоре из више земаља света.

Министар регионалног развоја и локалне самоуправе Игор Мировић рекао је, поводом потписивања споразума, да је Србија међу земљама које имају највеће регионалне разлике у Европи, али да ће нова регионална политика дати шансу свим регионима и бити усмерена на искоршћавање њихових потенцијала.

Мировић је истакао да је свестан слабости управе и администрације, као и да недостају принципи управљања у јавној управи и додао да је у припреми неколико закона који ће бити темељ за професионализацију и повећање ефикасности администрације на локалном нивоу.

Градоначелник Крушевца Братислав Гашић рекао је да је повезивање општина са дијаспором једна од карика која је недостајала политичким кормиларима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се