Читај ми!

Крагујевачки синдикати против закона о раду

Протест синдиката из Крагујевца због најављеног закона о раду. Отказана јавна расправа о изменама закона у Крагујевцу. Измене се доносе на брзину и под притиском из иностранства, поручено са протестног скупа.

Отаказана је јавна расправа о изменама и допунама закона о раду, која је требало да буде одржана у Привредној комори Крагујевца, а синдикати у том граду оранизовали су јутрос протест, незадовољни најављеним законом о раду, јавља дописник РТС-а.

Измене закона, доносе се на брзину и под притиском међународних институција, тврде синдикални лидери, упозоравајући да предложена решења, смањују права запослених, омогућавају лакше отпуштање радника и другачији обрачун зарада.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије, Љубисав Орбовић је рекао на скупу да би запослени због другачијег обрачуна зарада, боловања и годишњег одмора, имали мања примања за око 50 евра.

Такође, радницима би се рачунао минули рад, остварен само код последњег послодавца. Овакав, како каже Орбовић "монструмски закон, уколико се усвоји, нанеће штету и младим људима који тек треба да се запосле".

И председник УГС "Независност" Бранислав Чанак је негодовао што јавна расправа није одржана. Сматра да предлагачи не знају да објасне коју би добробит нови закон о раду донео Србији.

"Хтели смо преговоре, али ниједан наш захтев није уважен. Не дамо да закон прође", поручио је Чанак и позвао раднике из целе Србије да не дозволе његов улазак у скупштинску процедуру.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се