Пет година кампање "Продужи живот"

Пре тачно пет година РТС је покренуо медијску кампању о значају донирања органа и развоја програма трансплантације. Захваљујући причама које су сваке недеље емитоване у Дневнику, број трансплантација је утростручен, а број донорских картица шест пута већи.

Радио-телевизија Србије је пре тачно пет година покренула медијску кампању о значају донирања органа и развоја програма трансплантације - "Продужи живот". Сваке недеље у Дневнику емитоване су приче, захваљујући којима је број трансплантација утростручен, а број донорских картица увећан шест пута.

О младој Вањи РТС је извештавао у јануару 2010. године, када су јој доктори констатовали тешку болест, проширење леве коморе и леве преткоморе. У јануару 2011. године осећала се много боље.

"Сада трчим, возим бицикл, шетам на дуге стазе са пријатељима, играм, имам снаге много... Све што нисам могла пре, сада могу. Осећам се одлично, као скроз нова особа, имам нови живот, без бола", рекла је тада Вања.

Она је само једна од оних којима је, и уз помоћ акције наше куће, продужен живот. Међу њима је и Маријана Шево, којој је пре две године пресађено срце.

"Сада се одлично осећам, било је заиста јако тешко. Била сам у изузетно критичној ситуацији. Медијска подршка ми је много значила, многи су ме питали да ли бих успела да медији нису били укључени - искрено, не верујем", прича Маријана.

На почетку кампање само 10 породица сагласило се да органи њихових најмилијих буду лек за непознате људе, а Србија је имала око 15.000 донорских картица.

За пет година, сагласност да органи њихових најближих који су доживели мождану смрт продуже нечије животе дало је 150 породица, а више од 100.000 људи потписало је донорску картицу.

"Највећи помак је да је разбијена заблуда да је трансплантација срца безнадежна. Друго, донет је закон који није савршен и није добар, али је донет. Велики помак је обнављање програма трасплантације срца. Сада је циљ да се направе референтни центри за остале ствари", каже професор Душан Шћепановић.

За последње четири године, за колико постоје подаци, урађено је 290 кадаверичних трансплантација, а највише у овој години.

Свест о значају трансплантације се развија, али би број потенцијалних донора и трансплантација морао да буде већи. У овом тренутку око 2.000 људи чека нови орган.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се