Образовање све важније за Роме

Свест о значају школовања ромске деце мења се на боље, показују истраживања. Највише ученика ромске националности стекне основно образовање, а све више је оних који завршавају студије. Ипак, Роми кажу да због предрасуда тешко добијају посао.

Истраживања невладиног сектора и Националног савета ромске националне мањине показују да се свест Рома о школовању деце мења на боље. У Нишу је, на пример, ове године највише ученика у основном образовању, а све више је оних који завршавају студије. На 13 факултета Нишког универзитета школује се 219 студената ромске националности.

Запослени у нишкој основној школи "Вук Караџић", осим класичне наставе, ове године, за родитеље ђака првака покренули су и Школу родитељства.

Директорка те школе објашњава да родитеље обучавају томе шта је важно за образовање и на који начин могу да утичу да њихова деца буду добри ђаци.

Да би ђаци лакше савладали градиво, у појединим школама у Србији са ученицима ромске националности раде педагошки асистенти. Њих 173, попут Ајше Алић, посредује између школе, ђака и породице.

"Мени је у почетку било врло тешко, јер родитељи нису били мотивисани да уписују децу у први разред, јер образовање за њих ништа није значило", каже Ајша Алић.

Од 20.000 Рома који се тренутно образују у Србији, десет одсто се школује у Нишу. Њих 37 каже да су добили другу шансу, односно прилику да "под старе дане" заврше бар основну школу.

Поједине ромске породице које нису на време уписале децу у школу, као разлоге за то наводе сиромаштво, неинформисаност или чест одлазак у иностранство.

Алија Саћиповић из Националног савета ромске националне мањине напомиње да уколико породица подигне стандард на виши ниво, онда су и деца вољна да иду у школу.

"Појавила се потреба 21. века за образовањем, свет компјутеризације, телевизија, да само образован човек може да буде ваљан себи, друштву и породици", истиче Саћиповић.

Родитељ ђака првака Борис Илић каже да су и он и његова супруга завршили школу и да стога нису имали никакву дилему, "јер дете мора да се образује, не може да буде без школе".

А у деветочланој породици Саћиповић, шесторо је са факултетском дипломом. Сви су успели да се запосле, иако истичу да због предрасуда Роми тешко добијају посао.

Братислав Саћиповић каже да, иако је завршио факултет, ради посао који је "испод његовог образовања и да са те стране није задовољан".

Осим повећања броја ромске деце у предшколским установама у Нишу, охрабрује и податак да су, на пример, само на медицини, стоматологији и фармацији 42 студента ромске националности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се